Šumadinka

136

слу догађаа и идеа, кое с у иодђ образованм народа завладале. Оваква чуствована. коа PyciH лепу будућностг. обећаваго, служе како ономљ владаоцу, кои ifi осећа, тако и ононљ, кои iK е узбудЈо, на велику честљ. — ff Бриселу 19. Фебруара. — „Ендепанданст>" доноси намЂ изћ Париза едну поздшт полузваничну вћст^, по KoioK e у Суботу (18. Фебруара) длжана трећа сКдница конФеренц!л, да е на тои сћдници подписанг. како прелиминарнми мирт> тако н све точке, кое се односе на станћ ратно (casus beili), и да су Руси на сва зактевана западнм сила пристали. Мисли се, да ће сутрашнн беседу цара Наполеона огласити мирЂ, као конечно заклгочент>. У /Јаризу 18. Фебруара Данаст, се држи овде трећа конференцјплна сћдница и ст> Htotie важна епоха преговора за заклшченћ мира. ДанасЂ ће се вагкна пета точка рћшавати и по томе бмће данашна сћдница мћрило и за оно, ihto ће царт. при отваранш камера рећи (види подђ Францускомг>). Досадг., то еств до 5 и по сатш, сћде iouih еднако луномоћници за зеленммЂ асталомЂ и по томе Hie ни могуће дознати, шта се на тои сћдници рћшило. башЂ ако се и небм за добро нашло , наблгодавати наивећу таинственостЈЈ. Са стране Pycie показуе се добра вола, и гроФЂ Орловђ изражава се у свшма своимг, пр!нтелг >скимЂ круго.

вима врло миролгобиво. Руски пуномоћници признаго, да е Русш потребанЂ мирЂ. Pycia е увидила, да е и цивилизафа нека сила. Нћна грдна снага показала се као нека огромна тћлесина, noiofi оскудћва духовна природа и окретностћ. Pycia осећа, да ће ioK мирЂ дати средства, да се оснажи и економично pa3Bie, и да тако и према иностранству оача. г Гаи е добмтакЂ достолнђ жертв!и, кое Pycia чини. и зато nie мирЂ одвећЂ скупо куплћнЂ; то е ммшлћнћ, кое руски пуномоћници означанаго као ммшлћнћ евога правителвства. Но руски су пуномоћници и осимђ тога показали да они неиду путемЂ лукавства и сплет1пи. Они су ce одрекли права, шилнти своме правителвству шифриране (таинимЂ знацима писане) депеиге и шилго сасвимЂ лсно написане депеше на ФранцускомЂ езмку. У ff Бечу 23. Фебруара. ДанасЂ смо добили изђ Париза слћдугоћу телеграФСку депешу : У Парнзу 20. Фебруара , 9 сатШ и 45 мину^« + у вече, ПрелиминарнБШ мирЋ већЂ е подписанЂ. Руски пЈНОмоћницм присутствовали су на данашн Ј . лттј отваранш камера у пунои униФорлш. Ово сматраите као знакљ изв^стногт. већљ мира. Течаи новаца : Дукати, 4. Фор. 45 кр. за банке Цванцигери : 3%.

0 Г Л А С И.

2. При Суду Окр. У жичкогђ, надђј JggJf Подпнсанми узима слободу о-

(3—3) судђ ОкружЈн Гургусг»вачкогђ обзнангое свакоме кога се тиче да е на основу 198. §. грађанскогЂ поступка судеискогЂ, стецнште надЂ целммЂ иокретнммг и непокретнммЂ иманћмЂ почившегЂ се презадуженогЂ Па вла Машића изђ Селачке отворено; и зато се свакш, кои 6ti што одђ Павла ма коимђ правомЂ тражити имао. овммђ позмва, да се до 9. дана мћсеца Марта 1856. год.; са своимђ потраживанћмЂ и доказима, кое о томе има, Суду овомђ прјнви: ерЂ v протитномђ случаго СудЂ ће массу ову по прЈавлћнммЂ и оправданммЂ тражбинама расположнрл, и свакога , кои бм ш то у исту

целимЂ покретнммЂ и непокретнммЂ иманћмЂ поч. ђорђа ћелића, до 15. Марта. Продаваће се: 1. У селу Корану, среза Црнорћчкогђ , Окр. У жичкогђ , сва непокретна добра презадужене браће Лучића 6вте, 1)оке и Алексе, 12. 13. и 14. Марта. 2. У Ст. Аџибеговцу, Окр. СмедеревскогЂ, непокретна и покретна добра Павла Милвковнћа, 12. 13. и 14. Марта.

положцти има о безЂ призрћшн на нћгово непр!авлћно право , по коме 6w онђ iiito одђ по чившегЂ прјимати имао на исплату принудити, J\S 538. И зђ з асћдаша Суда Окр ГургусовачкогЂ. С т е ц и ш т а с е отвараш: При Суду Окр. Л годинскогђ а) надЂ целимЂ лоиретнимЂ и непокретнммЂ инанћмЂ почив. Димитр!Н Стоиковића изђ Нгодине, до 12. Марта б) надЂ иманћмЂ пок. Арсенјн и loвана наслћдника почив. Мише Стои ковића изђ Грабовца, дана 16. Марта.

вммђ обавити цочитаемои публики, да онђ притажава средство требити мишеве и пацове , тако , да шеднога у кућн или KoioH другои CTain неостане. О нђ е Сл. Управителству варошк. показао млога писмена сведочанства о овомђ искуству своме, и бавиће се само 6 дана кодђ РаФа Лебла, прекопута саборне цркве. У Београду 24. Фебр. 1856. МорицЂ ЛеблЂ.

Д а в а ћ е с е подђ а ре н д у: 1) у Београду предЂ здатемЂ Прим.| Суда право наплаћиван!, таксе на пиће, 5. 6. и 7 Марта. 2) у Смедереву, А кцизђ , Аренда, касапница, бзавскш риболо†и кантарЂ, 15. 16. и 17. Марта. 3) у Брестовачкои Банви, меана и проча добра Правителствена при Банби , 12. 13. и 14. Марта. Правителствена меана у Раиковои реци близу Маиданпека даваће се у Маиданпеку при управителг,ству Рудокопства, подђ аренду, 15. 16. и 17. Мар та т. г.

(3 — 3) У дућану преко пута одђ 6лена има на продаго Фина брашна: као мунтмела и аусцуга, на мало и на повигпе, по умћрену цену.

Подписанми дошавши ово дана изђ Брина и Беча, подпушо е свого трговину, свакостручнимЂ израђениМЂ и неизрађенимЂ еспапима, по наиHOBion моди ; зато препоручугоћи се поштованои публицм и свмма своимђ старимЂ муштерјама, обећава , наиеФтин1го цену, а притомЂ наифин Ј и и наибржш радЂ. Тома СтолноинћЂ, шнаидерт. кодт. Паризца

У КНБИГОПЕЧАТН Ђ И КНЛЖЕСТВА C Р В C К О Г Ђ.

14

\ш\