Šumadinka

И тако е у Сарагоси буна организирана. Ако се кортеси (скупштина народна) скупе у нашои вароши, код ће бмти вреио и главнши станЋ ceiio осталм , кое садан1. нравителћство, кое О Донел-b оће да наметне Шпанћолцима, непризнаш , то ће ново минисгерство нко ослабити. Ако се uaut ово узпротиви, онда ће се уплести у страшанг. граћанскш ратг.. Одкадг. се Caparoca подигла, немамо никаквБ! далви bfectik изђ главне вароши и изђ внутрености ; али се гласа , да ће сћверна и источна IHnania слћдовати примћру Сарагосе, и да ће се на млогимг. точкама крвг. ироливати. Но то iouiTT> nie све, карлистична партаа, коа е прошле године побћђена, прети наново главу дићи, и Б огђ зна. како ће се ови заплети наипосле свршити. Шпаша е несрећна землн! К.о зна , оће ли ова криза, ако узтрае , водити кћ републики или кг. деспотизму Монтмоленовомт.." — Далћ вћсти изг. Шпан!е авлаго , да е у Барцелони букнула буна противт> ОДонела, но да е оружаном -б силомт. угушена. О овои буни пишу изЂПариза подљ 8. ВД лјн слћдугоће : „HaSHOBie вћсги изг. ШпанЈе стигле су изт> Барцелоне. Тамо е 6. fO^ia у вече букнула буна; но воиска е надвладала и буну угушила. Посадка ове вароши износи 15.000 воиника. ђенералт. Запатеро , кои е 0'Донелу сасвимг. одданг., тамо е заловћдникг.. Но при свемг. томг., што е тамо буна стишана , то ће она ипакг. имати озбилћне послћдице, будући тамошнн воиска збогг. бд-нтовногг. кретанл у вароши и по нровинцш неможе никудг. оданде кренути се и на другу страну употребити. Млоге вароши у провинцш КаталоHin (гди е Барцелона главна варошг.) изасниле се противг. О Донела. Између овбј наизнатн1е су тврдинн Лка

и варошица ВДнкера, кон е збогт. свога полон?ена на под. н OHii К) Пир енен важна. Главна пакг. точка одпора еств Caparoca. Тамо е саставлћна една гонта (скупштина) на челу кое стои ђенералг. Фалконг, кои заповћда надг. посадкомг., износећомг. преко 2000 лгодш. На челу народне воиске и народа стои ђенералт. Гурса. ВДнта е позвала кортесе у Сарагосу Она е такође прогласила едну прокламац!го, KoioMT. се сви грађани ШпанЈе позмваго на opya »ie, и noioMT. се обзнангое, да ће се они до последнћгг. човека бранити.' 1 Т едеграфске Д епеше. У Парнзу 12. Khiia. — „Монитерг." нвла, да е бои у Барцелони традо одг. 6. до 9. ВДлЈа; бунтовници су изишли изг. вароши у околна мћста; кавалћрјн iK узастопце гони. 1 Изг. Мадрида авлнго подђ 7. ВДлшмг. , да се провинфн Мурцјн изаснила противг. О Донела. — „Патри" нвла, да ће една дивизЈв изг. сћверногг. стана отићи у Паризг., да зал1ћни тамошнго дивиз!го, кон е опредћлена за посматрагоћји корпусг. на шпанскои граници. У TpiecTy 11. ВДлЈн. Изг. Црне Горе стигла су данасг. писма преко Далмац^е, кон потврђуго , да е воивода Мирко Петровићг. ударш са 10000 лгодш на Куче, да имг. е 80 лгодји потукао, куће noria.iio и млогу стоку уплачкао, кого е затимг. Цр ногорцима подћлјо. У Паризу 11. K)^ia. „Сћклг." пише , да е енглеско правителвство добмло 9. ВДл!н изг. Мадрида депеше, кое нвлаго, да тамо ствари за О Донела нестое тако добро, као што се мислило. — Лордг. Ховдент;, енглеск1и посланикг. у Мадриду, добмо е у слћдству тога заповћств, да се одма изв Мадрида уклони и у Сарагосу отиде.

Г Л А С

О 0 Б fl В А. (3 — 3) У трговини кодг. два Кеца наодећои се, у кући Госп. Милоша Шоповића, препоручугосе почитаемои публики да су изг. далвни Фрапцуски, Em.iecnu. Сансонски н Немачки ®абрика изг. прве руке галантерискогг. еспапа набавили, и то какоу бронзиратимг> лакиранимг. и кожнимг., тако и у чи стомг. сребру и сребро позлаћеномг. еспапу: исто тако наиновЈе берлинске ту«.не за потребе женске, у штикованимг. започетимг., и готовимг. са наиболвимг. шатпрунго .пЂ, тако исто и целе потребе безг. разлике за штикованћ, исто тако са наинов1имх> Францускимг. шеширима, капама и копФпуцима женскимг., са наинов1имг. Францускимг. мустрама. Цена е шешира

одг. 6 ф . сребра до 12 ф. и to фини и тешкитако исто има наиФаинш француски мирисавм прашкова за зубе, и укреплћшн зубногг. меса ; разнм воднм мириса заумиванћ, глонцованћ и у крашаванћ лица, разни помада, разнм сапуна за сталнћ и умиванћ лица, и вађена Флека, разнм и наиновш мустра женски, мушки и детинви обућа, разнм цигара Американски и Гешофски ; тако исто обнвлгого да е главно стовариште играчкихг. картаГ. Стевана Гиргла изг. Пеште приMio, и може како на малу тако и на велику суму у то наидалћ за 14 дана препоруке и наручбиие прибавити са ценомг. пештанске пинце, а тако исто и горенаименоване еспапе свагда како на већу суму тако и на манго са наиеФтишомг. бечкомг. пинцомг. на задоволвство послужити.

Нађена е една кеса платнена са 60 гроша у разнои монети, коа се налази при Сл. Управителвству Вароши Београда. У Септембру месецу 1855. године нађенг. е више Гривачке меане едант. гарабилв са знакомг. на врг>у цеви F. X. М. Ј\£ 184. и сада се при Сл. Началничеству Окр. Крагуевачк. налази. ГГ. Скупителви за предпиагнике „Обшта Знана" умолнваго се, да са своимг. писмама обрате се на r. В а лт е р а Фактора Tnnorpa^ie или С т евана Лазаревића кнБиговезца ради кнБига. СТЕФ. ЛАЗАРЕВИћЂ, кнБиговезацЋ.

У кнБигопечатнви кнажества срб

с к о г г>.