Šumadinka

Iffd 4 9 0

С ђ друге стране авла лондоск!и „ Ođcepsept", кои е, као iiito е позиато , органт> министер!алнми . да се чине спреманн за концентриранћ (сасредоточаванћ), енглеске и Француске Флоте, и да се вћсти. кое намг. иреко Марселн са истока долазе ст> тимђ такође саглашаваго. — Комисари за лреустроен]-! нодунавски кннгкества, кои су се већг> у Цариграду сабрали, као да су наиглавн1и одђ предходнм послова већг> одпочели. Лв.ш се сирћчБ, да су они онаи проект1з одобрили, по комећепривремене диване подунавски кнагкества порта поставлати. Ако ован проектљ и онда, кадљ комисјн буде подпуна (пуноброина ) получи обште и свестрано одобренћ, онда ће ra Порта потврдити и одма диване поставити. Будући да комисари, да бм послу своме дали унутрашшо сталноств и траннћ, моран) пре свега познавати праве и основне желћ просвећен'|е части жителћства подунавски кннЈкества. а за изразчз тiи желн поменути дивани опредћлени су, то ће комисари услћдљ данм имђ наставлћна главнми свои позор-Б обратити на то . да се што npe дивани наименук). То е врло поволбно . но уедно и врло нуждно, будући порта и после наименованл каимакама за подунавска кнажества ioum, еднако покаказуе тежшо, да поставланћ дивана колико е могуће на далћ одложи. — 6дномт> белг!иском -б листу пишу изћ Париза , да е у Цари граду заклгочено, да се подунавска кнлшества у едну државу спое. По пређашнБимЂ подробнимгт извћстјдма у погледу на ову стварћ ова се вћстг. чини доста невћроватна; али да се о томе како у ЦариградЈ , тако и у Букурешту и Лшу исподђ руке ревностно радн и буши, о томе нема никакве сумнћ. „Кронштетерг. Цаитунгг>"-у пишу о томе са границе влашке слћдугоће :

„У Влашкои искрсла е нова една полнтичка партад, коа свои начела у хилндама печатани екземплара по наР °ДУ разпростире. Као прво свое начело поставлн она сединенћ оба кннжества подђ сизеренствомЂ портинммг>, и ово се сизеренство разумћва у смислу старога вида. као што е и пре постонло. Друго начело гласи : Нека буде нашт, владателв изх. стране какве династ1е. Треће политичко начело оће народну скупштину на основу интелигенцје и слободногг> притажавана землћ. Четврто начело оће одговорностБ министерства: наипосле Пето начело гласи, да буде слобода печатнћ.

Телеграфске Депеше,

р, У Паризу 29. К)л1н, „ЈИонитерЂ" лвлн, да су Руси заузели Анапу. а жителви да су се повукли у планину. Tepanifl. 28. FO^ia. PycKiii главнБш командантг. у Кароу hbio е властима ерзерумскимг> , да су Руси готови , предати Карсг> у руке Турцима. У Паризу 29. Khiia. „Монитерг." авлн: Царг> е гоче у вече у Паризг> приспћо и дочеканг> е у Тилћрјама одг. царице. У Бомбаго 28. HJnifl. У Хидерабаду букнула е озбилБна буна; побунћни СанталцБ1 кваре гвоздене путове, и против -б нби су се морале предузети снажне мћре.

л

(Д—3) Слћдушћа добра поч. Косте Барловца 6 бјвш . трговца овдашн., коа се у Вароши Крагуевцу и око Крагуевца наоде, даваћемо средствомБ лицитац1е иодБ аренду одг> идућегг. Митрова дана. 1., бдну кућу у главномБ сокаку, спрама куће Члена Окр. Суда Г. Петра Марковића, у isoioK 4 собе, пространг> ходникћ, и зиданг> подрумг> има. У авлш исте куће наоди се со ба за млађе, пространа куина , комора. штала за 4 кона , отлукана за сено, и башга. 2.. бданг. дућанЂ на шнци, између дућана поч. r. Нешковића. 3., вданЂ воћнакг, у 8 плуго ва земдћ одма до вароши.

4, Више воћннка едну ливаду одг> 2 косе траве. 5., бдну ливаду одг. 8 коса траве на Лепеници одма до вароши. 6., Пола воденице одг. 3 витла одма до вароши , са амбаром -б и пространимг> плацемг> одг> Топаловића куплћне. 7., бдну баштованџиницу одг> 15. плугова землћ сг? 2 долапа до воде нице. 8.. Кулу Топаловића на дивлћмг полго сниже вароши, са землБОмг> око нћ до 30 плугова. 9.. ћерамиџиницу близу воденице до 3 плуга землћ , и 10., 6данг> виноградг. у пускуричкомб брду одб 5 мотика сг> нужднимБ око нћга просторомБ.

Лицитац1а за арендиранћ oct бара држаће се у Крагуевцу, 8. 9. и 10- Окгобра ове год. и то прва два дана пре, а трећегг> дана и пре и после подне. Ако бм ко кое одг> о овм добара подг> аренду узети желш, нека се реченБ! дана у Крагуевцу на лицитацш нађе, гди ће и нуждна условја сазнати одг> тада при лицитацш присутсвовати имагоћегг> едногг> тутора ма-) се покоиникове. 20. lO^ia 1856. у Београду. Тутори масе по >ч. f КОСТЕ БАРЛОВЦА&

(1—3) Ко 6 б 1 жел1о узети старе ћерамиде до 7000 комада, нека се обрати погодбе ради BnhenTiro Стаиисавлћвићу у Читалишту.

У кнБигопеч

јн ж е с т в а србскогг>.