Šumadinka

у образЋ полгоби; аии што е занела Крстачића Hie iofi тога ради манћ прјнтно 6bi.io. биисавета се iom-b вмше у радости топила. Gpi> e видила да е ова лредметг> свеобштегт, дивленд. Толико ласканн о cboioh лепоги у целомљ животу nie чула, колико су ioH овде млади Господичићи на балу изговорили. Кадг> 10 е гров>1з предт, зору опетљ на кодима кући одвезо и опетЂ к> за слћдугоћји балг> позвао, na да се наравно удвоило нКно узхићенћ. „Ахг. блисавета!" уздане онт., „да ли ћешт> ме икадг> ма наиманћ лгобити? Тн си данасг имала весело вече; зарљ небм желила овакве вечери. овакве дане и овакве иоћи свагда имати? То одћ тебе зависи. Као гроФице одт> КрстачићЂ цео 6w твои животђ бмо едан-Б весео балскји данг>. Она е ћутала. Онб iofi украде едан!, полгобацљ, почемг> го е на свое прси притискао. Она е дрктала и ћутала, па отрпила и друпи. Сутрадан -b Hie гроФЂ оклевао, да се извести о стаhio обе играчице, и да свон очараванн продуа«и. Обема давао е саине дарове; кодћ обе е суету толико раздраatio, да су напоследакг. обе себи уображавале, да га заисто лгобе. Отцеви, како крончт> тако и баронг> били су одг> нћга заслеплћни. Кроачг> држао е себе за доста богатогг>, да може свои занатг> оставити, а баронг. Hie се могао rpo-sa ситћ нахвалити и наласкати му, ерг> му е оваи у знаменитои нћговои новчанои забунизаиста Cb великимг> сумама у помоћћ притекао. Крстачићу е дакле лако бмло у риту свирати; и да 6w дошао до свое цћли, настоавао е кодг> кронча да добме руку блисаветину, а кодг> барона руку нћгове кћери. Незнагоћи еданг> о другомг>, даду му оба отца свое саизволенћ, а напоследак -b измами онг> саизволенћ и одг> обе девоичице. Но што е тштг. понаигоре бмло, оваи е неситми похитителл исту шалу терао у дому едногг> чиновника у вароши : гди е такоће CBoioMi> вештиномљ девоику одг> нћногг> заручника раздво!о и после нћгово место заузео. На сва три места уредвми уговорг> о свадби заклгоченг> буде. Баронг. светковао е данг> прстенованн свое кћери са чашћу, игромг. и баломг>. И блисаветае опетЂ позвана бмла, и Крстачићљ добме одћ свое невесте дозволенћ, да текг у вече кролчку ћерку на игру доведе. Тога дана природа е бурна бмла; олун, киша и снегг> бесн|'о е. Севанћ мунн грмлавина и страовита туча Јошг> су већји ужасг> причинввали. На крововима црепг> е праскао: многа дрва су извалћна и поломлћна Но то се ништа nie осећало у играћои сали. Ту е бмо одг> стотину свећа ведарг> топалг. данг., а лгобавг>, вино и игра владали су у томе друштву неузнемирено одг> ужаса побунћне наполго природе.

Млада бароница и блисавета пливале су у блаженству. ГроФг> се скоро изклгочително nocseTio бароници; сг. 6лисаветомг> само е редко играо, но ова ипакг> Hie у штети бмла, ерг> су се прочи играчи надметали да играго сг> нБоме. Млада бароница, коа заиста у кралћвско великолћпје, у разкошнми дарг. свогг> заручника обучена бнше, играла е са особитомг. охотомг>, и гордо се радовала завидлБивомв дивленго осталм женскинн. Млоге између наибогатш благороднм девоака изг> целе околние морале су тога вечера сведоцн 6wти нћногг> богатства, и многима е примћтно дала оеетити, као да ifi невеста наНбогат!егг> маџарскогг> гроФа, несматра вмше као себи равне. Рано уморивши се остави бароница предг> зору игру, пре него што се самљ балг> cepmio. ГроФЂ onieirb лгобавлго одведе е. У споредноИ сали нађу они едну служавку, кон имг> е у спаваћу собу слћдовати хтела. Млада бароница изподђ руке свога заручника, рекне iofi лко поруменивши: Идите, веселите; се, н ћу се сама свући." Прође крозЂ одникђ, и гроФЂ отиде занбомђ у спаваћу собу. КадЂ се вратш почело се дружство разилазити. Кола су бмла предЂ вратима готова. Крстачићг одведе влисавету на кола и изпратш е чакг> до куће. Сви су заспали бм.ш. Она полако отвори. Узалудг^ се она предЂ кућомЂ одупирала; гроФЂ заповеди K04iamy да се врати, а онђ отиде за G л и с а в е т о м ђ. (продужиће се) П Р В И Ц №. Два слепца просећи стонла су обично кодђ двора кралћвогЂ, и колико бм годђ пута кралг> поредЂ нби прошао, увекЂ бм еданЂ рекао, благо ономе, коме кралБ помаже; а другш бм опетЂ овако казао : благо ономе, коме Богђ помаже. КралБ да се осведочи, кои одђ нби двоице право има, заповеди, да се умесе два еднака леба па у еданЂ да се метне сто дуката и таН да се даде ономе кои говори : благо ономе, коме кралБ помаже; а онаи ,ipyrifi лебац-b безЂ дуката да се даде ономе,кои говори : благо ономе, коме Боггз помаже. И то се учини. Али се онаи, кои е лебацЂ сђ дукати доб|'о, разсрди на то што лебацЂ тежакЂ, поммсливши, да лебацЂ nie добро печенЂ, ria да ће му тако гнћцаванЂ с .томаху шкодити и замоли другара свога да се сђ нбимђ менн. Оваи то учини алЂ се зато недаде више на прошнБи видити. ОнаК naKb oneTb дође и кадЂ е еданпутгз предЂ кралћмЋ речи свое повторш , одговорн му кра.и>: ЛажешЂ, epb да е то истина, то бм другарЂ твои долаaio да проси, а не тш.

СТРАНЕ НОИОСТИ.

н.

| Москву, а HbioBO дружтво изђ ИталЈе и Француске, одћ У Петробургу 7, Августа. Руски вештаци , позо- ј кои ће неки текЂ са Данашнвимљ паробродомЂ стићи, oриштници и играчи , већЂ су пре осамЂ дана отишли ујти ^иће одма за нбимз.