Šumadinka

576

и одсудне м-ћре, коихђ се с.гћдства немогу предвидити; epi> при толикимђ бунтовнмм -б елементима у цћлои ИтаЛ1и могао бн долазком-b знамените морске силе Фрацуза и Енглеза букнути силнми пламенљ буне, конз зацћло Француска нежели, ерг> иначе не бм држала нку посадку вонске у Риму. И ова е башг. главна точиа, у uoiofi се с"*,ударак1 и унакрстг. иресецак* интереси Фран"цуски: ерљ c-b едне стране држи она у Неаполго страну онои партаи. коа жели реФорме, и кого крадв Фердинандг. по строгомг. намелу легитимитета држи за бунтовну, сђ друге пакт. стране држи у запту бунтовнике у Риму, кои такође ништа друго незактеваго, него реФорме. Наипосие и Аустр1д се изћ св!го сила труди, да своимг> посредованћмг. ублажи и ако е могуће одклонитавне облаке, кои се надт. НеапоивскомЋ навлаче; г. Хибнерљ одлази чакт. у Б^нрицЂ цару Наполеону; тамо ће се по свои прилици поглавито о Неаполго р-ћчв води ги, и резултатв овб 1 преговора неће намв дуго непознатг. остати. Телеграфске Депеше. У Паризу 14. Септембра. У Марселго цћна ране ако скаче. — „Пеи" авла, да е шпанскш посланикв Серано већг. приспћо у Паризг., и да ће по особитомг. посланству за осамв дана отићи у Петробургг., одкуда ће се за месецг. дана вратити. У Петробургу 12. Септембра. Царв е послао жителвима бкатаринослава, Херзона, Taepie и Becapa6ie благодарителна писма за показано HBioBO отечестволгоб1е. ГраФЂ БенкендорФв поставлћнв е за посланика при виргембершкомв двору. ШереметЈевв за министра царски добара, а Хрушчевв за нћговогв ађутанта.

У Кронштату е подигнутв еданв морепловнвш обсерваторјумв и еданв техничкЈН одбор-в за грађенћ лађа. Дћца помилованм породица: Трубецкои, Оболенск|и, ВолконскЈи, Штешепинв. Ростовскји и Барћтинcki' S смеће носиги насловв кннзева, и получиће припадагоћа томе наслову права У Паризу 13. Септембра. По „Монитеру" поставлћнв е адмиралв Лавандв за подкоманданта Флоте за упражннванћ. — „Журналв де Деба „ лвлп, да у Марселго изчекуго барона Хибнера, кои ће оданде итићи у БЈнрицв цару Наполеону, НаАновш иеточна пошта. У Цариграду 7. Септембра. Одлазакв комисара за стаину дунавску komhcih) јоштв се развлачи. Црногорци у великимв гомилама одлазе изв Цариграда у свое отечество. У Цариграду лко се говори о грађенго гвозденогв пута §зд1еђу Пере и Бугок-Дера. О онои озбилвнои распри у Трапезунту између турски и руски морнара, (о KoioK смо подв Турскомв лвили) дознае се садв, да е на зактеванћ рускогв тамошнћрв консула командантв трапезунтскогв пристаништа збаченв и да су 3 турска морнара уапшена. У Атиии 8. Септембра. бдна чета разбоиника коа е изв Турске дошла у Гр чку, сасвимв е потрвена. — Камере су одобриле трговачкш уговорв Грчкесв Белпомв. — Адмиралв БуеВиломе наименованв е за команданта Француске Флоте у средиземномв мору.

л д с шзг Монастирв Витовница у Пожаревачкомв Окруик1го, дае подв закупв свого крчму и продавкицу путемв лвне лицитафе, коа ће се држати у селу Свинви, у срезкои кући,24. 25. и 26. ов. м. Септембра 1856. Ко има волго закупити речену крчму и продавницу . некв се у означене дане нађе у Срезкои кући. Изв KaH^e.iapie Конзисторје Архид!ецезе Београдске К. А§ 788.(1—3)

nil 'ilul 81 дп .1НИ НОДТћ suriio У кући кодв „к ралћвића М а р к а" блилу мале шаце има на горнћмв Фронтудва дућана и на долнћмв една магаза за издаванћ подв Knpiio. СИМЕОНЂ ВЕСОВИћЂ.

Синв мои ВОИНЂ оделјо се одв мене, и за себе живи и ради , збогв чега а за нћга никоме ни за шта неодговарамв. У Чачку 20. Авг. 1856. Милинко ђорђевићв (3—3) пензшнерв.

ПодписанБШ препоручуе се, како овдашнвимв, тако и странимв ГГ. трговцима, а и поединимв лицама св разнимв цариградскимв шам1'нма женскимв одв сваке сорте и Фарбе наиФаише и то рукомв рађене. Обитава у здашго кода „блена" у 1-омв кату JVS 2. У Београду 1. Септ. 1856. ФОТИНОСБ БЕЦИСТћ (3—3) изв Цариграда.

У кнвигопечатнви кнажества србскогв