Šumadinka

УБ ®ограду 27. Н о в е м б р а 185 6.

ШУМДДИВМ, ЛИСТЂ 3 А жшш»шжшш#ети. s, ш&шжшж s УчредникЂ и издавател!. ЛгобомнрЂ ss. НенадопиКљ.

TF4 V Оваи листт. нзлазн у Вторннкт. н Четвртакт. на по табака , а у Суботу на табаку. Цћна му е за три мћс. 5, а за пола године 10. цванц. За or.iace n.iaKa се одт. врсте 5 краиц. за трипутт.

. Л' 122.

в

а,

_i а ч а | (Продужено) ГаврилЂ од1 ЕрменонЋ лежао е већх. у кревету и читао е неку кпвигу, кого е монсда и сто пута прочитао. Hac .ioBii нћнт. нећемо да кажемо, да He6bi какву предразсуду противг. Ханр1евогх> стрица узбудили. Старми господинћ бмо е сувт> као даска. лица жутогљ али глаткогЋ. Нћгове суве руке изгледале суфино и одлично. Негда е 6tio онт. оно, што мм данаст. на гласу женкаромЂ именуемо. Одг. то доба млого еводе СеноиЂ протекло- Онг. е принадлежао међу бегунце прве револуц1е. У време царства вратш се опетт. у отечество и неку частБ иманд свогл опетт. noepaTio. Збогт. тога е Гав р и л т. и бмо цару прилично оддант.. наравно по свомт. иачину. Обичествовао е сирћчв говорити : Господинт. одт. Бонапарта заиста Hie био рђавт. човекЂ. На мого честБ' Ханри е у нЈтЖнимт. годинама свога отца, Гавриловогђ млађегЂ брата, изгубт, те му е тако стрицЂ туТОрЂ бшо. Име ГаврилЂ оваи е сасвимЂ на чудесанЂ начинђ добмо. Нћгова мати за много година ше рађала, наипосле се заветуе, да ће прво дете именомЂ оногт. ангела назвати , кои е Дћви IVlapin милостг. Божио благовестш. Заветт. помогне. Детенце се роди и ГавриломЂ назове, Име е до усхићенн приличило плавомЂ, руменомЂ детету. А и као младићу доста е згодно омло. Златна косг а плаве очи слагале су се сђ именомЂ, као да су зато башЂ каручене бмле. По времену коса е оседила, образи си увенули и то утолико брже, уколико е безобзирше лакомислении roсподинђ са своимђ даровима газдовао. Па тако изиђе, да e нћжно. примамлБиво име своме носшцу као низђ бисера чекинавои животинвици доликовало.

Наравно да самЂ носшцђ to nie хтео увидити. Онђ е боио косу, Hocio е лажне зубе, проводш е свакоаке маиcTopie сђ белиломЂ, румениломЂ и помадама , и заиста е држао себе шштђ за оногђ лепушкатогЂ Г а в р и л а, кои е негда женске до изумленн доводш. Осимђ тога уображавао е себи добрии господинђ, да онђ може као и у своимђ млађимЂ годинама, живити у свету као човекЂ, код сто иллда Франака прихода има. Но онђ е исто тако имао прихода као што е и младЂ OM о. Онђ се на млого коз^као; држао е конћ за утркиванћ, и све е могуће чинјо , да свои капиталЂ савршено проћерда. . Но зашто е жив10 онђ у С а н л и-у ? и шта е X а нр и кодђ нћга радш ? То ће се одма казати. У П а р и з у бмо бм Гав р и л ђ наисмешша будала. У провинцж бмо е барЂ единственЂ у свомђ виду. У П а р и з у небв1 се онђ могао са малимЂ остаткомЂ имана свогђ држати. У провинцш пакЂ могао му е нћговђ годишнбји приходЂ одђ осамЂ илида Франака Јоштђ изгледЂ каквогЂ богаташа дава /и, ако 6ti га само вешто употреблавао. А и срце гаеу Санли вукло. Нека старећа дама. маркиза одђ Д . . . едина е шштђ лепомЂ Г а в р ил у нешто вниманЈа покланлла . кое е за нћга доста ласкателно 6 б 1 ло, ерЂ та добро држећа се госпа одђ четрдесетЂ и деветЂ година , 1 оштђ е са млогима млађимЂ обожателвима окружена бнла. X а нр и врло е добро познавао слабости и погрешке старогЂ господина, и нимало се Hie варао о нбинои правои бои , ал' га е ипакЂ волео одђ свегЂ срца. ГаврилБ га е воспитао, па му е зато благодаранЂ бшо. Но осимђ привржености кђ своме воспитателго, бмо е шштђ еданЂ магнетЂ, кои е младогЂ господина за Санли везивао. Госпол одђ Б о з е бавила се сваке годиие по осамЂ месецш у Валжансезу, она е имала дражестну