Šumadinka

У Београду 26. М а р т а. 1 8 5 7.

ШУМАДИНК1,

ћ 1 6 f * i

Учредникт. и нздавателн Лгобопнрљ li. Немаадовгнћљ.

ТЕЧ. V1»

Ован ,1истт> излази Вторникомт>, Четврткомт. и Субопшт. на по табава. Цена my e за 3 мес. 'Ј. за пола год. 8 а за целу год. 16. цв. За огиасе n.ioha се 3. вр. ср. одћ врсте за едан-путт, а5 кр. ср. за трипутт..

„V ЗВ.

О Ц р н о н Г о р as. Париске новине поправлнго гласт. онаи да ће кннзђ Данило скоримЂ ићи у Лопдонћ и ПетробургЂ. Онч> ће iomi остати у Паризу, *рбо му е Францусио правителБство обећало склоиити порту да опуномоћн и нужним^ наставленпма снабдћ пуноиоћнина свога у Паризу, те да се поведе Формална поиФеренцил о црногорскоме питаHIO. МеђутимЂ случаи онаи са ЛукомЋ РадонићемЋ надмаша за сада вагкноств и самогљ Формалногг. тогђ уређиBafifl одношаа међу портомт> и Црномг. Горомљ. Аустриске новине одвећт> се заузимаго за Луку, и труде се поступаиг. наместне владе у Црнои Гори жигосати као така†, да вређа аустриско правителвство, и побуђуе га енергично противт. тога поступити. Као тако расположенимЂ, ние аустрискимт. новинама ни чудити се што данаст. измишлнго и то, да вишина народа црногорскогт. захтева да се уклоне вицепрезидентЂ сената Мирко и архимандритЂ цетинвски, и да се сазове неки видђ дивана ad hoc (хромада), кои ће се предЂ номисарима великн сила riocaветовати. Та партаа , KoioB су коловође старешине одђ први племена црногорски, наумна е, веле, горнћ захтеванћ изнвити меморандумомт., и протестиратн и проти†panin и проти†доцнш нови наредба кназа Данила и брата му Мирка. (ФолксФранндЂ.) V, Т 1» 4 Н Е Н €> 15 О С Т 8«. Депеша една изђ Париза г>дђ 20. ов. мес. нвла бечкои „Преси" да се, штосетиче Влашке и Молдавив. лордЂ ПалмерстонЂ слогкио у мишленго са ФранцускимЂ кабинетомЂ. .,Журн. д. К ", доносећи познати турски законЂ о печатнЂп, примћчава да има врло млого недостатака, ерЂ г овори само о онима, кои имаго типограФие, а ништа неп Редписуе о трговини кнБижарскои, особито што се Ев ропенца тиче. — По вћстима одђ 20- ов. мес. отишао е а Д«нралЂ Лиоиђ 13. ов. мес. одђ Цариграда, а пре одласка давао « частБ едну за честг. персискомЂ посланнку. Риза-бегЂ, кои е пре био портинЂ посланикЂ у АтиНи > иде садЂ у ПетробургЂ за редовногЂ посланнка.

Лустрискоме паробродарскомЂ друштву за ДунавЂ, као што авлн пештански „ Лбодђ ", правителство ће због-Б престанка иовластице нћгове емствовати до 1880. год. чистога прихода годишнћгЂ 1,920.000. Фор. ср. Полузванични „Патри" потврђуе што смо укратко већ i, лвили да се у бордоскоме тгристаништу гради „знатанч, брои" убоини лађа за рачунв рускога правителг.ства. Сардинил моли Француско правителБСтво да iofi дозволи конирати план-b о утврђенго Алесандрие, кои е начинио ј'ошђ Боиапарта , и садЂ се налази у Францускои военои архиии. („Преса") Француске и онглеске новине напоминго новђ расписЂ графа Буола на стране кабинете, гди се, веле, ioin-b оштриа тужба ди;ке проти†Сардиние, него ijjto е и rioзната последна депепЈа. Ради наенбуршке ствира дргкана е 19. ои. м. шеста седница конФеренцие у Паризу, Има шшђ незгода да се уклоне Наивећа е оно, што кралв праиски захтева неке новце (бр. 33). ШпанЂолска една Фрегата одђ експедицие, кон е одаслана против-i. Мексиканске , већЂ е као што лвлн „Преса", нуцала на ВеракруцЂ. Повода томе дао е самЂ ВеракруцЂ, што е први опалио на шаике, кое су ишле сђ ломђ ФрегатомЂ. Паипосле обширние вћсти изђ Источне Индие допиру текЂ до 21., а изђ Хине до 3. пр. мес. llo првима овако слои сђ познатомЂ 6 иткомђ међу Персилнцима и Енглезима кодђ Бушира: „Енглески ђенералЂ УтрамЂ дошао е био 15. Нн. у БуширЂ , а 22. ист. мес. отиде са 4620 мом. европски и индиски пегаака и конлника и 18 топова проти†Борашуна, едно 48 енглески мила далеко одђ приморн, а 12 милн одђ планине, гди се шираски принцЂ Шура -ул7 .-МулкЂ са 6000. мом. обкопао био. Персианци, кадЂ угледаго Енглезе да иду блигке. оставе своjo позициго и побегну у планину, а оставе Енглезима све што су имали у стану , заедно сђ џебаномЂ и раномЋ. Енглези затимЂ сруше БорашунЂ, а 26. поменутогЂ месеца врате ce у БуширЂ. СутраданЂ пзкђ , и то ноћу, Персиднци наново се приберу, па нападну на Енглезе, кои се у првн ма збуне едно збогЂ изненадногЂ напада-