Šumadinka

У Бе ограду 26. Октобра 1857

ШУМАДИНКА

А i С f Тз i А

шшштшшштшш 9 тжшжвж ш мрш

ткч. i'| f

Ован лнст -b нзлазн сваке Суботе. Цена e одт> 1. Апр. до нове године 18 гр. За огласе плаћа се 3 кр. ср. одт> врсте за едан -путЂ а 5 вр. ср. за трипутт>.

.V 66.

Ч У С Т В А на данђ влагодарен1и за срећно спасен16 НЂГОВЕ СВЂТЛОСТИ

КХУХКХХХ)«. '1

Ои зависти бћде мати, О изроде црна ада, Оћешг. вдномЂ ти престати, Да нечииишЂ свету нда. НожеиЂ иодлим-ћ еда пунимЂ, Често кидашг. дћиа лепа, Сг. предузећемљ летишљ худимљ К удћ те води агелн слепа. Зарг. ти вавекг. гнвиздо стои, У срцама Срба , ели ? Историа да зла брои, Зарг. да вавекг. СрбингЈ жели ? Зарг^ е Србу нда мало, О дђ векова што ra море , Зарг. е жертва мало пало ! Одг. кадг. сами себе поре. И текг. iiiTO се свитат' заче, На зренику србске среће, Ал' несрећна завистБ поче, Да на жертву опетг> меће. Вукашина црио име Кои посен црно семе, Оћел едномг. да умине Да c' нечуе такво племе ? Странпутицомг. не те лнзди, Што несрећи обштои води, Нек' свак' смисли и разсуди : Зло е кадгз насг> пропастћ згоди. Да насг. грли вћрна слога, Да насг. лшбавв братска прати: То просимо сви одг, Бога Па ће Србинг> за се знати.

Владатела лгобмо смерно, И задатакг. некг. (з мили : Отечество слугкит' верно Да 6w тако срећни бмии. У Кра гуевцу 14. Октобра 1857 НновЋ М. ЖабарацЂ, Наистарш писарЂ Суда КрагуевачвогЂ.

SIOCTKilKHE жкнснк годннк.

(Чокеова Новела.) Чимг. еамБ ct, родителвима у наше село приспеопрву прилику употребим-fc, да сђ отцемљ између четири ока говоримгЈ, и да му све мое желћ и блажене изгледе одкриемг.. Како онг> како и мати, кадг. самв се у снива*на задубио, дирали су ме, да ћу Августину задобити. То е био поводг> кг. изповКсти. Мои отацг., врло мударг. и поште†човекг., и нћ жанг. отацг., саслушао ме е мирно и стрпелћиво. А стрпелвивостг. му е и нуждна била, ерг. самг. говорио скоро читавг. сатг., да би му моа и Августинина завештана разнснио. „Деге" говораше онђ „ и нисамг. томе противанг. Басг> обое почитуемг., мило ми е, што лмбишг., и Августину лгобишг>. Опомена на нго зацело ћете одг. неки неблагородни мисли и чувства сачувати. Али те опетг, саветуем -Б да у овомг. тренутку не иреухитришг.. Ти си !оштг> младг., нешто више одг» 22 године, немашг> никакву службу, кон ће ти леба дати. Ал' то принадлежи женидби. Истнна, да е Августина богата, ал' ти неидешг. кодг. твое будуће жене да те рани? — Ништа непоштение, но кадг> одг> имена твов жене зависишг>, и нбои за твого срећу имашг> благодарити. Мужг> треба да буде мужг>, и своимг. добром-b и раднвомг. да рани жену и децу. Самг. н, као главни шумарг. имамг. умерене доходе, велико ти иманћ немогу дати или оставити. Такво морашг. самв стећи, као што самг. и а мое стекао. И видишг., ово обстоателство могло би заиста бити узрокг,, да ти мои приател^ Валдернг> за неко време Августинину руку одкаже. Августина е воспитана у изобилиго, у богатству. привикла се на неке известне удобности, кое су иои потре6 омђ постале. Ти ниси у станго ове потребе задоволнвати. Па Јоштг> едно мало обстонтелство долази к' томе- Августина е одприлике тако исто млада, као и ти самг>. Ти би био несрећанг> што стару жену имашг., кадг> би се ти у цвету твое мужке снаге налазио. Разлика