Topola

ЗЕНЕРАЛ ОКЛОПЏЖЈА.

Од Карса иде пут даљс к Ерзеруму долином реке Карса, псње се на планпну Саганлух, па одатле преко Менџингерта, Хорасапа, Хасан-кале а п Кепрпкеја у Ерзерум.*) У Саганлушкпм кланцима Турци имају веома јаке положаје. Од Карса До Ерзерума има преко 40 сати.

*) Део овога иута преко Саганлуха направила је била руска војска 1829. год. Но он се досад тако покварио, да ће га требати пного оправљати.

Од Ерзерума у Трапезунт води други пут, који је дугачак преко 60 сати. Осим ових путова од Ерзерума иду још и ови преко Бајазита за Персију, кроз Хнис п Муш у Батум, на Ерзинџан у Цариград, на Карс у Батум и кроз Олти у Ардахан. Из Батума преко Ардахана у Карс почетје да се прави друм, но јога није довршен.

РУСИ И ТУРЦИ НА ДУНАВУ.

(ТуРСКЕ ПРИИРЕМЕ НА ДуНАВУ. РаСИОЛОЖАЈ И ЈАЧOНА ТУРСКЕ ВОЈСКЕ на Дунаву, Расположај и јачина руске војске. РуСКЕ ИРИПРЕМЕ ЗА ПРЕЛАЗАК ДуЕАВА.)

(Јилна војска поље притиснула: Коњ до коња, јунак до јунака, Бојна конља као гора чарна, Чадорови као лабудовп А барјаци ка’но и облаци ; Да из неба росна киша падне, Нигде не би на земљицу пала ; Befe на коња или на јунака/ Ил’ на бојно■ копље ил’ барјака. Нар. пес. Тако је изгледало па обадве стране Дуиава иред што ће Руси прећп ову широку, моћну реку.

Русп су посели леву, румунску, обалу и ту се спремали за прелазак; Турцп опет држалп су десну обалу, утврђпвалп је п спремалп се да прече прелазак. У свпма дојакошњпм ратовима пзмеђу Руспје и Турске, Турци су увек прелазили у Румунију, па леву обалу Дунава, ту заузимали јаке положаје п утврђивали се на самој обали дунавској, као у Кала Фату, Турну-Могурелп, Ђурђеву и т. д., па ту дочекпвали Русе. Но Руси су пх увек,

ПЛУСТРОВЛНЛ РАТНА KPOHUKA. СВЕСКЛ 11.