Topola

онп иапусте ту мпсао п после кратког времена, Сулејман са својом војском оде на Балкаи upoтпву Руса, а Мехмед Алпја опет са својом војском повуче се Новом Пазару, одакле је п дошао.

Тако је Црпа Гора за 20 дапа скоро пепрестане борбе одбпла сјајно навалу непрпјатељску п опст је данула душом п впдела се слободпа п непобеђена као п вазда досад.

У ТРН0ВУ.

I. За продпрање до Балкана и преко Балкана Русп су склопплп особпто оделење, тако звапо; предње оделење (передовој отрјад). Оно се састојало пз 10 l / 2 батаљона (међу њпма 6 бугарскпх), 43У 2 ескадрона (не рачунајућп ту коњпчко ппјонерско оделење) п 38 топова. Као што се впдп, ово је бпло поглавпто коњпчко оделење, удешено за брзо прелетање с места на место. Још чпм је прешло Дунав, (21, јуна), ово се оделење упутп варошп Трнову, пзашиљућп напред коњпчке пзвпднпце, да промотре, шта радп непрпјатељ код Трнова, колпко га пма п какве су му намере. Но. до 24. јуна ове пзвпднпце не могоше донетп нпкаквпх поузданпх вестп, јер су далеко пред Трновом увек наплазпле на повеће гомпле башпбозука, којп пм нпсу дали, да се прпкуче Трнову, o'тога 25. јуна генерал Гурко предузме успљено пзвпђање, т. ј. пзашље као пзвпднпце јака оделења, која бп имала да се побпју с башпбозуцпма, да продру тако до Трнова п да впде ту расположај п јачпиу Турака. Рано у јутру 25. јуна јаке руске пзвпднпце упуте се Трнову,’ преко села: Мпхаљцп, Јелар, Кајабунар и Бјелковац. Са впсова од Кајабунара опазе.ове пзвпднпце на протпвнпм впсовпма повећа оделења турске коњпце. Сплазптп у долпиу пре, но што се сазна права јачпна турске коњпце, бпло је доста опасно, с тога са кајабунар■скпх впсова спусте Русп у долпну само једап вод коњпце, да он пзмамп непријатељску коњпцу да сс развпје То п буде, Турцп се развпју п пођу протпв спуштенога рускога вода, којп брзо поскаче с коња, прплегпе п отворп протпв Турака ватру. Кад остала руска коњпца впде, да Турака нема впше од 300 људи, спустп се у долпну; Турцп окрепу плећа, а Русп пођу за њпма право Трнову. Примпчућп се варошп, Русп оиазе, где Тур- ( цп остављају Трново п заузпмају положаје на облпжњим впсовпма, што се источно п западно дпжу око варошп; тако псто опазе, да-се путем к Осман-пазару повлаче густе турске колоие. Све су бво бпли знацп, да се Турцп повлаче п пзбегавају озбпљап сукоб с Руспма; с тога се генерал Гурко решп, да своје пзвпђање (рекогпосцпрање) претворп у правп напад п да још пстога дана ; заузме Триово.

Свој војеци предњега оделење,буде.наређено, да се примиче Трнову; батерпје буду пзвучене на облпжње впсове, пешачкп ланац пође напред. Турске батерпје са впсова око Трнова отворе ватру па Русе, којп су наступалп, руске пм-батерпје одговоре, проспе се п пешачка ватра, алп је све то за мало трајало. Руска батерпја ућутка турску, која се брзо скпде- са свога полопгаја п уватл пут к Осман Пазару. Сад рускп топовп оборе ватру на турску пешадпју, па п она.се брзо поче повлачитп. Из свега се впдело, да Турцп одлазе, а местпмпчном ватром прпкрпвају само своје отступање. Сто козака у касу буде послано да заузму варош, а трп ескадрона, 200 козака и 2 топа пођу у потеру за Турцпма. Стотппа козака обпгра све трновске улпце, .а за њпма уђе на скоро у варош п остала руска војска. У сукобу код Трнова турске војске бпло је 5 батаљопа, '4OO арнаутске коњпце п б брдскпх топова. Заузеће Трнова стало је Русе врло незпатних жртава. једва да је бпло десетак рањенпх п мртвпх. Сво турско становнпштво још је ранпје избегло пз Трнова, а Бугарп песмом п свпрком дочекају Русе. Особпто се дпже весела граја п бурна радост, кад у варош наступпше бугарскп батаљонп, певајућп лепе бугарске песме. „Станп, станп јунак балкански От сђн се глкбок сабуди. . . . Ј грмпло је пз густпх редова бугарскпх батаљона; ; ,добро дошлп, добро дошлп“ одзпвале су се гомпле веселог парода Цвеће је са свпју страна сипало иа мдаде борце загрљајп, пољупцп,' сузе радостп, песме, узвпцп све се мешало п спајало у дпван узвпшен прпзор. Многп бугарскп емпграитп, после много година потуцања по туђпнп, сад су се овде грлплп са својом родбпном, старпм прпјатељпма, друговпма; многп су падалп п љубплп земљу на којој стоје, своју домовпну мајку Бугарску. Благо ономе ко дожпвп овакве тренутке ; „Имао се рашта и родити. 11 11. Варош Трново лежп па крајњем подпожију Балкана, на лепој рецп Јантрп. Идућп од Рушчука добрпм насппом долазп се право у Трново,

Р Устај, устај јуначе балкански, будп ое од сна дубоког.

ИЛУСТРОВЛИА РАТНА КРОНЦКА. СВЕСКА 11.