Topola

39

Knez Aleksandar je u vrijeme svoje vladaviae <1842. —1858.) često dolazio u Topolu a svake godins je ondje slavio svoju krsnu slavu.

Iza promjene dinastije u Srbiji dolaskom Obrenoviča Topola je opet s_tala u red večih sela. Godine 1877., poradi topolske pobune, Obrenovići su dali raznijeti topolski grad, no crkva se spasla.

Kad je godine 1903. knez Petar Karadjordjcvdć, Karadjordjev unuk, narodnom skupštinom bio pozvan da zauzme prijesto Srbije, prvo mu je bilo, da se vme u Topolu, u mjesto, gdje je proveo svoje djetinjstvo. Kralj Petar je izdašno pomagao Topolu te se brzo opet podigla pa danas se übraja medju prva varoška mjesta u Srbiji, i to tim više, što je kralj Petar u samom mjestu podigao školu, bolnicu, a na Oplencu, od kuda je Karadjordjev gradski top na daljinu od trideset sati davao abera o dobru i zlu, sazidao je sebi zadužbinu, veleljepnu crkvu sa pet kubeta, Koju narod naziva Kraljeva Crkva, a u kojoj je u sredini crkve na desnoj strani postavio grobnicu za svog djeda Karadjordja, pod samu pak crkvu prenio je kosti članova dinastije Karađjordjevića. Od članova porodice Karadjordjevića sahranjeni su pod tom crkvom ovi:

Knjeginja Milena

rodjena na Cetinju 14. aprila 1886. t na Cetinju 10. decembra 1887.

Knežević Andrija

rodjen na Cetinju 25. februara 1890. deca kneza Petra Kara-djordjeviča prenesena ovde 15. marta 1912.