Topola

19

је план који је Краљ Петар усвојио и одобрио, пошто је претходно консултовао домаћеи стране стручњаке. Предрачунска сума износила је динара 570.000. Затим је наредио да се почне са грађењем. 1 маја 1910 године почето је грађење цркве Светога Ђорђа тиме што је зарубљен врх Опленда. Пуна четири месеца разбијан је камен да се у њему усеку темељи за цркву, и издуби простор за крипту, тако да цела црква лежи на каменој основи. Архитект Јовановић пројектовао је исто тако и црквену кућу западно од цркве за управљање послом, као и све друге привремене грађевине за смештај алата, материјала и других потреба. Ова је црквена кућа брзо била готова. За време Светскога рата 1915 године, све до повлачења, у њој је становао Краљ Петар, надгледајући целога лета рад на грађењу цркве, и журећи да се посао што пре сврши.

Грађење цркве Светог Ђорђа ишло је врло брзо. Зидање је почето 1 септембра 1910 године, и до краја године озидано је до доњег сокленог реда. У години 1911 продужено је зидање брзим темпом, тако да је црква пред крај године била већ под кубетом. Тада су пренети из Беча у крипту посмртни остатци Оца и Мајке Краља Петра, Књегиње Персиде и Кнеза Александра Карађорђевића.

Како је задужбина рађена у режији, и у јесен 1911 године извршен обрачун радова, утврђена је уштеда од преко сто хиљада динара. Одбор за зидање цркве у коме су били Добра Ружић, саветник, Јован Томић, директор библиотеке, Милоје Васић, професор, и Илија Ђукановић, саветник у пензији, тада васпитач Кнеза Павла, предложи, и Краљ Петар радо пристане, да се изради црквена фасада од мермера са Венчаца. На тај начин мајдан мермера на Венчацу дефинитивно је прорадио, и данас је један од најуређенијих мајдана у земљи. Машине су биле