Topola

27

картона, спреманих према месту и површини у цркви, да буду послати, по одобрењу Краљевом, у фабрику за израду мозаика. Осим сижеа икона, сликари су снимали и орнаменте, који су такође лепо примењени у цркви. При испитивању фресака Краљ је нарочито желео да се студирају и ликови средњевековних српских владара, као и живот Светога Саве у фрескама трпезарије Манастира Хилендара. Све је то било израђено са великим издацима и брижљивим студијама. Нарочито је много труда било уложено око студије картона за фреску Ктиторову, Блаженопочившег Краља Петра. Кад је био израђен известан број картона за горње делове црквене: кубета и сводове, било је решено, услед релативно велике даљине са које ће се гледати, да мозаик буде од комада коцкица средње величине. Осимтога, отступајући од конвенционалног, класичног фонда од злата, решено је да фонд буде индиго чивит, како је то скоро свуда на нашим фрескама, чиме би копије фресака биле ближе оригиналима и у овој врсти сликарства.

После свега овога, на основи израђених картона, израда мозаика поверена је фирми Рћнl и из Берлина, једној од највећих фабрика ове врсте. Док су стручњаци намештали мозаик по црквеним сводовима и зидовима, и остатак мозаика израђен је код исте фирме. Желело се да иста фирма изради мозаик за целу црквену унутрашњост, како не би било разлике у квалитету материјала. Паралелно са израдом ове друге партије мозаика, преправљен је по плановима архитекте Краснова и отвор хора, и спремљен да се и у њему намести мозаик.

Уз овако дивно завршен мозаик, који блиста са сводова и зидова Задужбине на Опленцу, Краљ Александар није могао оставити провизорно израђени иконостас, патос, полиелеј, кандила, врата, и др.. Његов отмени укус желео