Topola

59

Христа. Ругање Исусу Христу. Привођење Рlсуса Пилату. Пилатово прање руку. Изгоњење трговаца из Храма. Издајство Јудино. Хватање Исуса Хрнста. Скидање Исуса Христа са Крста. Христос милује децу. Ктаторска слака. Цео јужни зид западнога црквенога крака захвата ова дивна фреска на којој је лево Богородица са Христом на престолу, окренута десно, којој Свети Ђорђе приводи Краља Петра, држећи га за десну руку. Озго, на небу, два анђела пружају му мач и круну. Цела је композиција израђена према Ктиторској фресци у Нагоричану и Грачаници. Краљ Петар, мало погнут, са круном на глави и крунидбеним краљевским орнатом, корача ка Богородици, држећи на левој руци модел ове своје дивне задужбине. Орнамента. По византинском начину сликања сакралних грађевина живописом се покрива сва унутрашња површина. То је доследно спроведено и овде са мозаицима, и све су површине живописане. Површине које нису биле згодне за иконе, покриване су орнаментима, па исто тако и профили као и дебљине прозорских отвора.

Из прегледа мозаика види се из којих су задужбина орнаменти узимани. ГБихова је разноврсност и лепота велика: ту су преплети, геометриски, вражасти и клинасти, мотиви испуњени разнимиживим бојама. Орнаменти служе још и за одвајање икона једних од других, ма да је одвајање већином извршено црвеном линијом, како је то на оригиналним фрескама.

2. Преглед мозаакау Крипта. Крипта јеисто тако сва обложена мозаиком, и у колико нема згодних површина за иконе, покривена је орнаментима, који овде нису копије средњевековних, већ нове композиције у духу старога. Нарочито је леп орнамент састављен од врежа