Učitelj

ЕУ

66

БРОЈ 5.

У Београду, 24. Фебруара 1882 год.

годима 1.

УЧИТЕЉСКОГ УДРУЖЕЊА ЗА ОБРАЗОВАЊЕ И ВАСПИТАЊЕ

ВЛАСКИХ И ИЗДАВАЛАЦ

ИЗЛАЗИ ТРИПУТ МЕСЕЧНО :

1. 10. 20. Цена ЈЕ годишња: ЗА СРБИЈУ 8 ДИНАРА, ЗА ПОЛА ГОДИНЕ # ДИНАРА, ЗА ЧЕТВРТ ГОДИНЕ 2 ДИНАРА. ДА СТРАНЕ ЗЕМЉЕ 5 ФОР.

„ УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

Удружење је снага Учитељ је душа школп.

1 _ПРЕТИЛАТА СЕ ШАЉЕ ; > УПРАВИ УЧИТЕЉСКОГ УДРУ| жЕЊњА» у БЕогРАДУ. Рукопиби СЕ ШАЉУ — У

ПЛАЋЕНИМ ПИСМИМА — УРЕДНИШТВУ «УЧИТЕЉА,» САВАМАЛСКА УЛИЦА БР. 6. у БЕОГРАДУ.

Рукописи СЕ НЕ ВРАЋАЈУ.

„Предлог закона о основним школама“.

(НАСТАВАК.)

На завршетку говора о овоме члану, да напоменемо још нешто. Нама се чини, да би корисније, а и економпије, било, да се виши курс основне школе споји у једно са пољопривредним школама, па макар се курс учења продужио још за две године. Овако би, по свој прилици, сваки, који сврши вишу основну школу, излазио куд и камо образованији, а поред тога постигло би се и оно, што се тражи установом пољопривредних школа. Но пошто је већ донет засебан закон о уређењу пољопривредних школа, онда је, разуме се, сада и доцкан то расправљати. Сад можемо чекати да видимо како ће се тај закон применити и какве ће користи донети, па онда, пошто и јачег искуства о томе стекнемо, моћи ћемо са јачом тачношћу говорити о мисли, коју сада напоменусмо.

| је друга алинеја,

Сад би дошао ред на пролужне школе · које се овим предлогом на ново уводе (јер пре су биле недељне, које су имале исти задатак). За сада нећемо говорити о њима ошпирно, него ћемо их оставити за другу прилику као и многе друге ствари, које неће имати тако јаког и пресудног значаја на целокупан успех и рад школе. Нама је намера, да, за садл, рекнемо пи дамо своје мишљење о оним тачкама, које ће имати врло великог уплива на успех саме школе. Но поред свега тога што би ту ствар муком прешли, има једно место у овоме предлогу, које се тиче тих продужних школа, а које ће доста знатно утипатни и на рад редовних школа, па с тога смо принуђени, да неколико речи у опште о тим школама кажемо и да специјално о тој тачци проговоримо. То члана 8. Овим се

5