Učitelj

Да

Од куда је со у сланој води На ово ћемо лако одговорити. У земљи има соли. Из земље извире слана вода. Без сумње је вода прошла кроз слану земљу па се осолила. Слане воде теку у језера и мора, и тамо односе со. Ето од куда су језера и мора слана. У почетку морска вода није била слана, већ се дугим и предугим временом осолила из многих вода, што се сливају тамо у море. Па и велике громаде воли, што се налаве у земљи, постале су из морске воде, која је онде некад била, и у дугом времену испарила.

Како ће се пречистити прљава со, што је са земљом помешана Како ће се извадити со из сланих извора Како ће се одвојити со из морске воде 2

Ви ћете према пређашњим огледима и сами моћи одговорити на ова питања, с тога вам задајем ово као писмени задатак, који ћете ми донети, кад имаднеко други пут час из „Познавања природе“.

7. Употреба соли. Ви знате, да се сољу соле јела. Ми је једемо с јелом не да се наситимо, већ да нам јело буде укусније. (о је зачин нашим јестивима. Ви знате, да се со даје и стоци да диже. Животиње месоједи не траже соли, већ само травоједи. Со употребљују и сапунари. А. ево за што. У овом стакленцету имам воду сапуницу, т. ј. воду у којој сам растворио сапун. ( овом сапуницом помешаћу слану воду, и ви видите, да се сапун из воде одваја. Овако раде и сапунари, кад кувају сапун. Со узимају и кожари, кад чине оне беле коже.

Завршетак предавања о соли. Прочитао сам ваше задатке о томе, како се со вади кад је прљава, и кад је има у води. Многи су добро одговорили на она питања, али веома кратко, за то ево ја ћу вам испричати мало више о томе, како се одваја со

Кад је со прљава од земље, наспе се тамо или се наврати вода, те из земље извуче со, а ми знамо, да се со раствара у води. По што се слегне мутљаг, што га има, вода се испари и то овако. Прво се слана вода разлива по скелама, на којима је грање и трње, те многа вода изветри' После се меће у велике казане, који су сковани од великих гвоздених плоча. Казани су четвртасти и велики су по 45 до 100 квадратних метара, а има их и по 286 квадратних метара. (Ово се може поредити са школском собом. Тако ако је соба дуга 8 мет. а широка 6 мет. то је површина собњег пода 48 квадратних метара). У овим казанима, као неким језерима, вода ври по неколико дана и дању и ноћу, док она многа вода испари. Исто се овако ради и са сланом водом, што излази из сланих извора.

У топлим земљама поред мора (н. п. поред средоземног мора) начине људи многа

веде се морска вода помоћу шмркова, или се излије сама кад је прилив, па се уставом заустави, да даље не тече, док не испари. Од сунчане топлоте вода изветри, а со остане, и то је ова со, што се и код нас зове морска со, и обично се лаје стоци. !

Као што видите све се ово оснива, на

воде на огњу или на ваздуху, што смо ин ми чинили у малом у пређашњим огледима. Да бих вам баш све показао у ствари, што сам казивао, хајдемо де вас проведем поред ковачнице, те да видимо, како се со топи у ковачевом јаком огњу.

Учитељима у Прокупљу, који се интересују за природне науке, посвећује писац

од земље и из воде.

ово предавање.

четвртаста плитка језера. Кров јарак до-

растварању соли у води, и на испаравању ·

по ааа аае4 оара а кб

а ње

зе

па и 155 а вани а бе Поа ла А а А

Ма

а