Učitelj

409

А од тога Р И т. д. за срез, округ · · Шта има у државирА у округу ! Р У срезу 2 Шта у општини 2 . Те

Ко зна име каквог села 2 Још којер А да ли свако село има своје имер Е тако исто и сваки срез има своје име, а тако н сваки скруг, Овај округ у коме је Провуцље и у коме ми живимо зове се округ топлички. Њему су дали тако име за то, што кроз њега тече река, Топлица. Други окрузи имају друкче име.

Ја ћу сад да вам причам о нашем окруту топличком, па кад научимо све, шта у њему има, учићемо после и друге округе.

Јесте ли чули ви ту реч граница 9 Шта је тог — Зна се докле је наша држава, а докле турска ; то докле је једна и друга зове се граница. Млоги су одавде ишли преко границе тамо у Турску, а многи су отуде овамо дошли, па знају где је граниЦа 2 Зна ли који од васр Где је» — Е лепо, сад знате шта је граница и где је граница ; али та граница што је иза Куршумлије, то је граница од наше државе. а и округ опет има своје границе, ла и сваки срез, па и општина, и село, па и свака њива, ливада, поље и 'т. д. Све се зна докле је шта — докле му је граница.

Да вам кажем докле је наш округ.

Одовуд са севера иза винограда види се једно велико и дугачко брдо. Оно се зове Јастребац. Наш је округ до Јастрепца а тамо преко њега је други округ. На западу тамо виде се неке велике планине, што се зову Копаоник. Наш округ је тамо до Копаоника. После, тамо па западу и мало на југу тамо је до нашег окр. Турска. Тамо на југу од нас иза натег окр. је један окр. што се зове врањски окр. Одовуд са истока до нашег окр. је окр. вишки. Између нашег окр, и нишког тече река једна, што се зове Морава, па до Мораве је наш окр. а преко Мораве нишки. ( При казивању овога треба пока_ зивати руком страну где (е што).

Ово последње може се и још један пут _ казати, па онда пропитивати о границама овог округа.

" чала вода,

Воде.Сад да вам кажем које реке и речице таку кроз наш округ.

Ова река Топлица, што тече поред Прокупља, тече и кроз цео округ. Она извире тамо из Копаоника, а утиче у ону реку, што је између нашег и нишког окр. — у реку Мораву. Али није само она једна у окр., има још неколико мањих. Од нас на западу тамо близу Куршумлије утиче у Топ. једна речица, што се зове Косаница. Она извире близу границе, а утиче у Т, с десне стране. После тамо иза Косанице баш код Куршумлије утиче у Топла. речица Бањска. И она извире близу границе, а утиче с десне стране у Топлицу, као и Косаница. (Имепа ових река бележе се одмах на табли).

Поред речице Бањске има једна бања па ваљда су зато ту речицу назвали Бањска. А знате ли шта је то бања 2 Бања се зове сде извире лековита вода, па болесни љуДи долазе те се купају (бањају) да оздраве. Да вам причам нешто о тој бањи.

Поред Бањске на једном месту има неколико извора, али не извире ладна вода, него врућа. Лепо врућа, па се пуши као да је на ватри. Није баш врућа као кљунето тодико, колико може да се трпи, кад се мете рука или гад се човек купа, а да се не опече. Та вода није само врућа, него још и мирише на сумпор. — „Да извире из земље врућа вода, па још да мирише м на сумпор — то је баш чудновато! Али учени људи знају како се то прави, и они веле овако: | - Кад би се копало у земљи дубоко, дубоко, не колико бунар, него много дубље; ве ни колико ова џамија, ни колико за, 20, 80, 50 и 100 џамија, него много више, много дубље — онда би се видело, да је земља врућа, и што год би се дубље копало, земља је све врелија. Она врућа вода у бањи извире из земље врло дубоко, чак од оне вреле земље. Она пролази поред оне вреле земље, ту се загреје, па после тако врућа изађе горе, а ми се чудимо од куда тако врућа вода. Ето тако се греје она вода, што у тој бањи извире. Али од куда да мирише на сумпор» — Да вам кажем и то.