Učitelj

ПАТРИОТИЗАМ У ШКОЛИ ПОУКА О ПАТРИОТОКОМИ ВОЈНИЧКОМ ВАСПИТАЊУ

НАПИСАО

| ЈКУРДИ

АРТИЉЕРИЈСКИ НАПЕТАН

С ФРАНЦУСКОГ ПРЕВЕО К. П.

К Бо мол 5. ЗЕН

ТЕРА ТРЉЛОТОО ТА ВОЈЕЛ ТЕО ЗАОСТПАТАВЊЕ У ПТЕОЛЛА

ЈА ИНА АБА ЋЕ 1 Рима Оснивање општинске шволв у Нуви-у

Нуви., Нуви беше некада са свим мало сеоце, које се губило у средини шуме: његове куће беху колебе растурене по широкој пољани, која беше пуна вресишта и бара и која је с тешком муком могла издржавати њене становнике. Отварање путова, а у скоро и жељезнице, проносило је светлост и радиност кроз ову шуму; а кад је већ једном земљиште било раскрчено, тада су га људи обрађивали, и у колико су.та више радили, у толико им је онон плодније било.

Пошто је већ био дат полет, то је упоредо са успехом све више расла радиност сељака. Велики простори, који вековима, беху необрађивани, постадоше раскрчени и даваху богату жетву; мало по мало, пошто је настуџило боље стање, становници стекоше много земаља, које пре тога не беху никако обрађиване, а које сада, благодарећи радиности њихових мишица, постадоше производне.

Њихова дурашност донела, је брзо своје плодове. Пустаре и баруштине, висоравња донеле су богато обрађивање; брежуљак, некада покривен кржљавом шумом, изгубио је свој вековни облик п прекрилио се виноградима; долинска баруштина, исушена, постала је пашњак богатом стаду; поток, који је некада, раздељен у ситне поточиће, једва окретао незграпно и старо воденичко коло, беше осигуран насипом, а његов ток, пошто је добио сталан правац, будио је витлове многих Фабрека.

|

да преображајем земље наступио је и преображај кућа. Олабачке колебе од набоја и прућа, растурене по пустари, беху замењене кућама озидане каменом а покривене црепом, постројене у правим улицама и снабдевене баштама. На празном простору калдрмисану пијацу и красну општинску вућу украшаваху: парк, чесма и клупе.

Нувљани су се јако поносили својим уврасима, а у целој околини беше највећма на гласу општинско здање; они, који су виђали стару изривену чатрљу, која се тада називаше „општа кућа“, дивили су се овој великој промени и не могаху довољно нахвалити богаства овога села.

Овај лепи напредак осетио је велики удар за време рата 1870 године. Непријатељска инвазија ударила је несносне дације; реквизиције дигоше храну из житница а стоку из штала; многи младићи, који беху отишли у рат, не вратише се

"никад више: једни падоше на бојном по-

љу, а други помреше по болницама. Сва земља беше пала у беду и невољу.

Но људи се брзо опоменуше како су они радом и поуздањем дошли до богаства, па се по ново охрабрише и удвојише радиност ове силе у брзо су донеле резултате, и бољитак се брзо поврати. Не-

_ колико година било је довољно, те да

Нуви постане богатије село но што је пре

тога било. · %