Učitelj

паса

Чл. 4.

Основне школе деле се по наставној снази, која у њима ради:

а) на школе, у којима сваки разред има свог учитеља ;

6) на школе, у којима су два разреда с једним учитељем ;

Наредбе о подели разреда на оделења и о распореду послова и радне снаге прописује Министар просвете и дрвених послова према месним приликама, а на предлог учитеља и месног школског одбора.

91 19.

Основне школе су или јавне у којима државна власт поставља наставнике и о управи се њиховој стара, или приватне, које су установљене од приватних или правних лица, те имају своју управу.

Приватне осн. школе могу се подизати само с одобрењем Министра просвете и цркве. послова а по саслушању Главног Просветног Савета. Њихова, сведочанства примаће се као и сведочанства јаних основних школа, ако им је право на издавање јавних сведочан-

става од Министра просвете и дрка. |

послова нарочито признато. Свако пак сведочанство приватне школе мора бити месном државном влашћу потврђено.

То пак право издавања јавних шкодсвих сведочанстава, која ће се у свима школама признавати, моћи ће Министар просвете и цркваних послова приватној основној школи издати:

Ако јој је наставни план у свему једнак с наставним планом основних школа;

Ако јој наставници имају исту спрему, која је прописана овим пројектом за редовне учитеље ;

886 _

Ако су доброг владања; и ако је школа уређена по хигијенским правилима. Ови исти услови важе и за оне приватне школе, које немају право на издавање јавних сведочанстава.

Ближа правила о овоме прописује Министар просвете и цркв. послова, као што му Гл. Просв. Савет предложи.

Чл. 6.

Над свима приватним школама водиће се надзор, као и над јавним школама. Министар просвете моћи ће их затворити, ако се увери, да се не држе свога програма и прописаних законом услова и правила.

Чл.

Школска година у основној школи почиње редовно од 16 Августа, а свршава се врајем Јуна. Месеци: Јуди половина Августа одређује се за главни школеки одмор. Осим тога предавања се у основној школи поред недељних и празничких дана неће држати сваког четвртка после подне, о Божићу од 29 Декембра до 2 Јануара, о Ускрсу од великог четвртка до светлог петка ио берби јесењег рода седам дана, кад то одреди школски одбор.

448.

Све што се у овоме закону говори,

вреди како за мушке тако и женске школе. 1 Наставници Чл 9;

Учитељи и учитељице постављају се претписом министра просвете и цркве-