Učitelj

389

довни земаљски судови. Министар га не може на одговор узимати.

Чл: 28.

Ако је учитељ осуђен редовним з6маљским судовима за бешчастеће или из користољубља учињено дело, и ако је осуђен на затвор више од шест месеци за преступе или злочинства, онда се отпушта из учитељске службе.

Но ако је осуђен на затвор без лишења грађанске части, остаје и даље у служби само у другом месту,

МЕ Чл. 24.

Отпустом из службе казне се и они учатељи и учитељице, који за две године узастопце добију од надзорника слабу или рђаву оцену, а нису навршили десет година у учитељској служби.

А ако су навршили 10 година у учитељској служби, стављају се у пензију.

Мла о.

__Учитељ се може из школе у школу преместити :

а) по својој молби;

6) по жељи већине грађана школске општине.

Ови ће се премештаји вршити само за време великог школског одмора.

да премештај по жељи већине грађана школске општине добијаће учитељ попутнину од дотичне општине,

Чл. 26.

Ако један пут кажњени учитељи и учитељица три године проведу без казни, онда казне члана 21 овог пројекте губе снагу и сматрају се као да нису ни постојале.

(СВРШИЋЕ СЕ).

ве

о А =

1153 ЈРЕЛВТА ЗТАЈ Е;

У МЛАВСКОМ и МОРАВСКОМ СРЕЗУ

си

(ПРОДУЖЕЊЕ).

Пон Јова, који ме возио на својим колима, исприча ми једну жалосну сцену, која се десила ту скоро пред наш долазак у селу које нам се сад указа с десне стране, мало иза леђа ; те и ја мало спустих очи, које бех пустио у диван поглед на све стране око нас. И зар то није диван поглед кад видите целу Шумадију, од Црнога Врха више Јагодине, па преко Бајчетине, Рудника и Космаја до Авале више Београда, и целу пожаревачку равницу од Горњачке Клисуре па до Дунава л највиших висова Голубачких Планина.

— Ено, видите, онде у ономе седу је било пре неколико дана Једно грозно убаство — не знам, јесте ди слушали за њега р

| |

Да ли вам је ко причао Р рече поп Јова, прекидајућа ми ово право уживање.

— Није. Како је то убиствор запитах га ја.

— Једна попадија остала удова са 8—4 ситне деце. Један јој син био богослов Па, неки допужи одашде из седа дочују да она има мало пара, па пробију ноћу у вућу, преобучени и нагарављени, да их не познаду, те јој сву децу покољу и њу убију, па покуце што су нашлиин побегну.

— И не ухвате их! 2

— Ба, ко да их ухвати! Похапшени су неки на којеје пала сумња. Ла, која вајда и да их похватајур! Овима нико не поврати живот.,.,