Učitelj

469 ·

Шта више, кратко бављење у строју израђује под извесног броја личности навику не само ка спољној Хармонији, него ствара и морално јединство, које они пређе нису имали. Ова вежбања, за децу ваља почети од 14-те године узраста. (Да то није доцкан ' Прев.).

Свршив са гимнастиком, ја не могу муком прећи још једну ствар, чије се дејство од свега највише приближује ресултату гимнастичких вежбања. Туш за мене излази као најмоћније средство за што правилније распоређење крви и уништење унутрашње хиперемије (пунокрвности), која се јавља као обична, последица дугог седења. Ако мишићна вежбања одлучују крв од унутрашњих органа, то туш још више ојачава ту радњу. У тренутку промене хладног туша, јавља се моментално понижење температуре тела, за којим брзо наступа реакција. Ово је дејство ударања млаза хладне воде, која изазива делателност нервних центара и као последица овог раздражења увеличање периФеричког крвотока, ма да у првом моменту раздражења покретачких нерава судова и бива јежење коже. Туш може благодетно дејствовати само кад се испуне ови услови: да температура воде буде 10—15", да пад буде 0820 доле, тј. почињући од главе к ногама, и да траје кратко време, од 10—30 секунада, а минут или више Бао изузетак. Ако тушеви каткад бивају и штетни по људе, тоје услед незнања самих лекара , који, као нпр. у Германији, препоручују хладан туш од 2— 98 минута и више. Прави оснивач хидропатије, тј. човек, који ју је поставио на научне основе, био је Флери а не Присница, који је био само невешти и дрс-

ки емшрик, и који је више болесника, убио, него што је излечио.

Флери је популарисао хидропатију у Белгији, где су је увели по школама и касарнама. У Енглеској се такође одомаћила ; само се у Француској нашле неке тешкоће за њену примену, међу тим употреба тушева било би једно од бољих средстава за предупређење од многих заразних болести. Туш подржава, радњу коже и тиме потпомаже радњу плућа, којима помаже кожа. Да кожа дише као и плућа, премда не у таком степену, свакоме је познато. И што нам јектика данас приноси тако много #ртава то је од чести за то, што се не бринемо довољно о подржавању радње наше коже, полажући на плућа много рада. У школама се туш може применити у исто време на већи број ђака под надзором лекара. Туш у школи за, 100—150 ученика лакше је удесити, него купатила. Температура средине, у којој туш ради, мора бити од 10—18".

ЈрУнкцијЕ ОРГАНА ЧУЛА

При закључку да напоменем неколико речи о хигијени чула.

Најважније питање овде је, без сумње, љигијена ока. Испитивања Кона у Бреслави показала су, да је у Германији од 10.000 ученика, које је он испитивао 17%, било лишено нормалног гледања, а од 410 бреславских студената, — 68 од 100!

Узроци ове појаве јесу колико у хрђавом осветљењу и хрђавом устројству школског намештаја, који присиљује дете да сагиба главу, толико и у умору, у прекомерном раду очију и дужине трајања учења. Вирхов нам је са свим