Učitelj

429

упозна са овом новином, те да не размишља и не суди о њој онако на памет. Даље, ове ће збирке доцније, при првим покушајима с овим предметом, служити као први прегледи, с којих ће се испочињати радови. Доцније ћемо ми сами ове збирке према нашем српском духу проширавати и прекрајати.

Главни Одбор учитељског удружења требао би да се постара, да добије од г. Министрн одобрење, те да о идућој учитељској скупштини приреди изложбу тих трију збирака. А требало би даље, да се на учитељској скупштини држи и неко предавање о питању ручнога рада у мушкој школи. Ми не сумњамо, да је наше учитељство готово, да својски прихвати ово сувремено педагошко питање и да озбиљно промисли о њсговом решењу.

А сад да речемо коју више о овим збиркама.

|. Збирка картонаже. Овде су различне ствари од картона и шарене артије. Ту су различне корице, кутије, минерални облици, табле за писање, итд. а све се савршава са прекрасним и скупоценим ковчежићем за шиваћи прибор. Све је удешено по начелу поступности и интересовања. Почиње се са најпростијом ствари «мађаским корицама“, па се прелази поступно ка све тежим и сложенијим облицима. Ствари су изабрате тако, како ће будити у ученика интерес за радом. Махом су ту предмети, које могу ученици сами да употребљавају, као: „мађћске корице“, играчка, која, се сваком одраслијем детету веома допада, за тим таблица ва писање, корице, у којима се носе прописи и друге свеске за писање да се не гужвају, кутија за пиисаћи прибор, штедионица и најзад цео дивит, итд. Све су ствари укусне, лепе, и кад се поступно ради, у стању је сваки ђак, да их начини. А и гради их свако дете веома радо. Ко се од нас још не сећа, с каком је радошћу као дете лепио змајеве, лепио кутије, па чак и књиге повезивао !

Ова врста радова подесна је за децу мању, нежнију и слабију, и у ошште за варошку децу.

Алат заову врсту радова је врло прост и јевтин : мали књиговезачки нож, маказе, обични дрвени лењир, кост за пресавијање, гвоздени лењир, даска за обрезивање, шестар, суд за лепак ибрус — то је сав најнужнији алат. А све то скупа може да се набави за неколико динара. Кад се ради у општој ђачкој радионица, онда, је нужно ученику да има само: нож, маказе, дрвени лењир, кост. за пресавијање, и шестар. А то све кошта само 2 динара.

7. Збирка дрвореза. Дрвореза има разљичитих врста. Лајпцишки начин је најпростији и најближи српском духу. То је она. врста дрвореза, коју раде наши чобанчићи и сваки умешнији сељак, украшујући њиме штг ове, преслице, итд., а по некад у већем раз-