Učitelj

РЕЗОЛУЦИЈА)

донесена на УН. учит, скупштини у Пироту 1890. год.

њен

Седма учитељска скупштина на своме другом ре„довном састанку држаном 3. Августа 1890. год. ОНО је једногласно ову резолуцију :

Српско учитељство прати будним оком рад браће. Бугара противу српске народности у Македонији и Ста рој Србији; па чак и противу спокојства Краљевине Србије. Наша браћа Бугари, у срцу старе државе српских Неманића, својим шовинистичким учитељима поповима, а у најновије време и владикама тлаче: српско име, српски језик, српску славу и све оно чиме се Србин пред "светом дичи и поноси, и, што га од других народа као Србина одликује.

То чине она наша, драга браћа, која за своје образовање и ослобођење поред мајке им Русије, треба да, су једино Србима захвални !

Српско учитељство, такав небратски рад своје браће Бугара најстрожије осуђује, као непријатељски и према српству и према словенству; осуђујући такав рад браће Бугара, српско учитељство изјављује жељу и наду, да ће се Бугари, бар у последњем часу оканути агитација, које и Бугаре и Србе могу само: ослабити, оназадити; а Бугаре, који су још млади, несталожени и неуређени и упропастити. 6

Нека се браћа Бугари један пут за свагда окану српскога народа у Ст. Србији и Македонији; нека га

1) Ову су револуцију потписали сви чланови учит. скушштинв.