Učitelj

644

седника друштва, „Вел. Србије»; Јована Марића учитеља из Новог Сада, Марију Марићку учитељицу из Новог Сада, Стевана Жекића учитеља из Старог Бечеја; Луку Лазаревића директора из Ваљева» Марна Поповића предавача из Лесковца и Благоја Недића писар, Минист. просвете из Београда. “

Скупштина се одазва са: »добро дошли» и «живали».

Председник позива скупштону да саслуша извештај о раду главног одбора за 1889—90 годину. '

Петар Никетић цредлаже: да се избере одбор. који ће припремити све што је потребно за измену правила «Учитељ. удружења“.

Председник вели да нема места предлогу Никетићевом прво за то, штосу измене ових правила штампане у «Учитељу» и сваки их је могао проучити, а друго и зато што је главни одбор одредио и референта за исту ствар.

Скупштина се задовољава објаснењем председника.

___Ва овим су прочитани извештаји: о раду главног одбора, уредништва «учитеља», Извештај благајника о годишњем и целокупном стању друштвене благајне и извештај уредништва „Мале. Србадије.“

Илија Гојковић вели: из извештаја главног одбора види се да се „Учитељско удружење« уписало за члана утемељача „Београдског певачког друштва,» и моли председника да му објасни. који су разлози руководили главни одбор да ово учини. Даље рече; да је збор пожарсвачких учитеља држао забаву у корист касе „Учитељ. Удружења“ и половину прихода послао је благајнику удружења, што благајник у своме извештају не помиње и за то тражи да му благајник г. Којић одговори.

г. Јован Д. Јовановић вели: кема места говору Гојковићеву стога, што извештај благајника иде прво контролном одбору аза овим тек може бити о њему говора.

Председник, рече: ови извештаји читају се само за то, да их. сваки члан улружења чује и ако. што има да примети нека тражи да се исправи; али извештаји морају се најпре упутити одборима којима принадлеже.

Скупштина се слаже са говором прелседника и извештаји бише упућени надлежним одборима.

Председник јавља скупштини да ће данас после подне у 4. сахата држати збор председник друштва „ Оелике Србије“ и позива чланове да поклоне пажње овоме збору.

По овоме је закључен [ редовни састанак а П састанак заказан 3. Августа у 9. сах. аре подџе,

срео ____-_