Učitelj

из школиног ЖИВОТА 63

овога, па га задржах. Рекох му: да он нема друга посла код куће но да зове по селу госте, као што им његов отац моли, а пошто миу школи имамо посла са П раз.из кога је он, до 10 с. пр. п. и пошто још није време. да се зову гости званицом — то, да не би дангубио, нека остане у школи до 10 сати, а после пека позове госте. Ето како су задовољени вуци и стадо опет цело!...

Повле подне истог дана дошав Јанко из 1 раз. и донео оку вина, Господине, вели, ево пратио мој деда оку вина, да ме пустите кући, да зовем по селу, јер мој отац није код јкуће него је у Џетровцу „на препису“.

— Ја сенађох у чуду, и одмах се сетих да, је то последица јутрошњег бирета. У почетку нисам знао како ћу се из ове клопке искобељати. Незгодно и јесте: питао ме синоћ, да га пустим, а није казао да му је отац уна препису;“ пита сад, донео и оку вина и разлог навео — како да га не пустим; «дло је поћи а горе не доћи«. Ја продужим са запиткивањем, не знајући ни сам на шта ће ово све да испадне.

— Па, јеси ли ми донео ту оку вина за љубав, што ме волиш, или за то да те за оку вина пустим 2 ]

— Донео сам ти за то да ме пустиш одговори мали Јанко, не зна_јући да ме тиме вређа. Он није могао јутрос уочити да сам ја Влад. пустио у 10 сати и да је он навео оправдан разлог, већ му је пало у очи бире. Он као вели: овај не пушта џабе, дедер да ја њему донесем нешто, | те да и мене пусти.

— Зар ти хоћеш да ме потплатиш оком вина, па онда да те пустим продужим ја.

— Он ћуташе, и после поче да ми нуди оку:

—- Нај узми вино, рече на послетку Ј., па ако хоћеш пусти ме, ако нећеш ништа.

— Нећу Јанко да ти примим вино, одговорим ја. — Да си ми га донео за љубав, на поклон, примио бих га, али тиси ми ту оку вина донео да ме потилатин, те: да те пустим кући. Да си ми синоћ и јутрос казао, да ти је отац у Петровцу, и да се молиш само за то да зовеш по селу, ја бих те пустио као и Владислава. За то врати кући оку вина, и тако кажи | деди. Ти мени ниси донео вина за љубав, а ја тебе и без вина за љубав. пуштам кући,

Он оде кући са оком вина.

Свему је крива она синоћна ошшта наредба.

Каменац.