Učitelj

У ЕНГЛЕСКОЈ И ШВЕДСКОЈ 565

Питагоревци, академичари, перипатетичари, стојичари, Јесејци, Грци, Римљани, остарелци или омладинци, доктори или рави, свака црква, сваки синод и црквени сабор), — велим сви треба да се саслушају о ономе, шта нам добра доноси».

План ове «Пансофије», који се кретао у тако узвишеним

мислима, на послетку се изметнуо у мистичну аналогију — и тугаљиву и ситничарску.') Папсофија му је сад од један пут храм, чија је праслика Мојсијев ковчег завета — храм Соло-

мунов, па опет то му је обновљени храм Језекиљев. Делови пансофије морају се распоредити на седам делова, на длаку онако, како је био подељен и речени храм. И према томе биће седам делова хришћанске пансофије: предворје, двери, препрата, средња препрата, унутрашња препрата, олтар, (свјатај свјатих), живи извор. Од нацрта правога универсалног знања, на чисто човечјим основима, ево нам Коменскога у храму «хришћанске папсофије», — опет један доказ више, како се и пајвиши умови не могу отети од традиција свога времепа и историје свога личног живота.

Што се тиче тачности оцене пансофских тежња Коменскога, ваља имати на уму, да су нестала два главна дела, која, о том говоре, а то су:

„Јапџа гегит зе тебартајза рапзортса» — Дзери ствари | или пансофска матефизика» које је Коменски, као што се види из његова писма Хутопу, од 18. Априла 1642, хтео издати у Лондону, и од ког је у Лиси године 1649. изишло пет пробних листова, и

«Зума рапзорпае» — Шума Пансофије, који је спис пропао приликом пожара у вароши Лиси године 1656.

У ЕНГЛЕСКОЈ И ШВЕДСКОЈ.

—ољи—

Својим «Дверима Језика» и «Дверима Ствари» Коменски је муњевитом брзином постао славап човек. Његов углед растао је не само споља у свету. већ и унутра у «братској општини".

1) Рис. одс. 22 и след. 8) (3. лошђек, стр, 111: