Učitelj

УБ лов и: ниг оу 579

У највећој нужди стиже обилата помоћ. Г. Гер посла му концем ове године 500 валонских талира"); и «трновити дидактични радови» беху на послетку сретно свршени.

И у његовом спољашњем положају деси се промена. Почетком идуће 1648 године умре у Лиси први старешина и епископ чешког браства. И Комепски као један од главара браства мораде да иде у Лису на избор владике. И овај паде па најдостојнијег, — на Коменскога. Последица тога била је та, што је он своје садање пребивалиште морао да напусти и да се пресели у свој драги завичај, у „Лису, и што се ослободио својих досадањих тешких прилика.

Тек овде, после толиког оклевања, угледаше света његови дидактични радови; а за тим у његовим издањима наста почивка од више година. - |

Објављена дела била су ово:

1. Мећодиз Ипопагшт помзша — Нови метод језика;

9. Мезнфшша Јашпае Шпопае — Предворје латинског језика;

3. Јапца Ипопагши — прерађена;

4. Латинско - немачки речник (Бехјесоп апџаје) — Речник за Јану-у;

5. Аби Ипепае Јапав, гегша ер ПШпепагшп огпатепба, ехћфреп«г — Предворје латинског језика, украшено стварима и језиком.

Између ових школских списа истиче се «Нови метод" својим особитим значајем.) Он је посвећен г. Геру, и у тој посвети прашта се он за будуће са Филолошко — дидактичним батањем Поготасћае), па се предаје «језгровитијим реалистичним студијама.»

Као основне мисли овога свога «новог метода језика» износи Коменски у предговору ова начела:

1. Потпуни паралелизам између ствари и речи;

9. Непрекидна поступност у настави;

3. Таки избор целокупне наставне грађе и тако поступање с њоме, да се осигура успех лаком праксом, која се у неку руку сама из себе развија.

Овај метод беше у његовој души изведен до најмање ситнице. «Кад би се метод могао представити речима, вели он,

1) И уз то леп шведски сирац, којим су се наслађивали богослови и друга. господа у Елбингу. 2) Мећодив Ипеџагша поузашта. Налази се у: Орега 4414. ошп., Рагз П. р. 1—292. 39%