Učitelj

85. ПН УГЛЕДНА_

ШКОЛА КОМЕНСКОГА У ШАРОШ-ПОТОКУ

_није било ни на крај памети, да воде бригу о ускрсу једне незнатне шаке народа.» — вели један уважени историк.") |

При оваком стању ствари не преостаде Коменском ништа. друго, већ да се сав посвети књижевничком позиву свога жи вота и бризи за своју верску општину. Пословима око ове беше толико заузет, да се сад још мање могао одавати пансофским студијама, него што је то.пре могао.

И у његовим породичним приликама наступише знатне промене. У јесен године 1648. умре му друга жена, Доротеја, рођенка Ћирилова (Сугив), оставивши иза, себе петоро деце; а идуће године венча се он са, својом трећом супругом Јованком · Гајовом; (Сбајив) а његова ћерка, Јелисавета, удаде се за вернога "му сарадника Фигулуса.

Предвиђајући скору пропаст братске општине написа, он

идуће 1650. године: «Тестаменат умируће мајке» — са још два. религиозна списа. И управо кад се беше решио, «да се мало одмори од школских послова, доведених до овога стања, и пошто се тек опрости од ствари споредне вредности, па да се прихвати чега озбиљнијега, — кад али дођоше писама из Угарске, | не само од тамашњих богослова, већ и од кнеза Сигисмунда _ Ракоције. које овај на њега управи у име своје и у име своје матере, удове кнегиње ердељске, и којима га он позиваше да дође у Угарску због договора и његовег савета у ствари школских рефорама у Угарској.» 8) ; Као год што су се чланови браства, чешки Хугеноти, били _расули по свим протестантским земљама. Јевропе, где су заузимали положаје васпитача, учитеља, свештеника и вештака,“) __ тако се многи од њих беху населили и у Угарској, услед чега је саобраћај између Словена горње Угарске и средишта, чешких бегунаца у Лиси био врло жив; те је према томе појмљиво, што је име Коменскога у Угарској било тад опште познато. ;

Коменски није могао никако да одбије позив владара, код _ кога је нашло уточиште много његових земљака и једноверне · браће. И св се креву ка пут. те месепа Маја 1650. године при-

спе он у Шарош-Поток, одакле се са кнежевском породицом заједно упути у Токај. Ту затражише од њега мишљење, како

у Рг. бшаеју, а; а. О. стр. 507.

5 Ор. Ф14. отап., Ш. р. 3: Пе уосанопе та Нипсамат ђгемја пагаџо.

3) На оксфордском упиверситету беше известан број стипендија установљен за младе Чехе; у Швајцарској пак налазимо у то време више Чеха као свештенике реформаторских цркава. Стдеју а. а. О. стр, 508.

рефећ р Р

а ава виче меса знана а

паге јео

он ла

у 4 7 · у 4