Učitelj

~ с>

ГРАДСКА ОСНОВ. школа и СЕОСКА

1. Требало би штампати повеће народне песме у засебним књижичама, а омање више њих уједно, па бесплатно раздавати по народу писменима. Исто би тако требало радити ц са другим књигама, Рнарочито за народ удешенима.

Нема тога, што би толико силно утицало на народ, као што утичу народне умотворине. Често пута наићи ћете, како полуписмени седе и сричу какву народну песму. Тиме се треба, користити, па уз те, које треба да одржавају писмепост, да им се пружају и друге корисне. Те књижице ваљало би преко општина поклањати онима, који су ишли у школу, и знају читати. Тиме би се показало, да се води о њима рачун, који би се боље показао, поклањати му пољопривредни лист, или други какав користан спис.

8. Наћи начина и створити таке услове, да се наставници не премештају тако често.

Нека је радник ма како вешт, и нека је заузет за послом и врцем и душом, ако је привремено на послу, неће толико прионути за рад, све чека ла се где стално настани, па да почне рад, у томе га прође и воља. Сем тога, све оно, што напред поменусмо, зависи од учитеља. Прилике нису овде једнаке, а рад у школи зависи од прилика. Треба времена док се једне прилике проуче. Кад би се учитељи често премештали, кад ово сад што бива, онда и при најбољем устројству, школа би са својим радом непрестано остала при почетку. Било би, што кажу Немци: непрестано удешавање, а никако да се почне певати. А да се опет може остварити то, да се учитељи често не премештају, требало би их изједначити, да не уживају једни све, а други ништа. Што који добија по месту и по бољим приликама, другоме би требало накнадити у другоме чему.

9. Школу удесити тако, да у свему служи за углед ђацима.

Не помажу речи, него дела, не помаже поука, кад нема угледања на што. Шта вреди причати о чистоти, кад школа, није ни у чему боља од обичне куће. Шта помаже прича да бев алата нема ни заната, кад тога алата нема ни сама школа; Шта помаже прича о чистоти ваздуха, кад у школи нема ни чиста зрака, ни чиста ваздуха2

10. Школи даје угледа и полета учитељ; или управо : где је учитељ, ту је школа, јер је учитељ душа школи,

Па кад је тако, онда народњег напретка и васпитања ради, и озбиљних школских трудбеника ради, требало би више пазити на, учитеље, те заслужнима дати и маха и прилике, да се својим радом могу издићи, докле ко може. Ни у коме случају не би требало јаче снаге слабијима потискивати, него створити слободно надметање у раду. У томе надметању ко се више истакне, пустити га у боље прилике. Онда би бар сваки знао, шта,

2

му ваља чинити, ако жели до чега доћи.