Učitelj

С МУКОМ ОДРЖАО УЧИТЕЉСКИ АУТОРИТЕТ 149

— Како ћу видети те авети, о којима причате, одговорим ја, — кад тога нити је кад било, нити ће бити. А оно чега нема не може се ни видети.

— Е, вели домаћин машући главом, не дао ти Бог, господине, да их видиш, а ти би онда веровао. Ви «научењаци» тако кажете, али да идете ноћу по ружним местима видели би како нема. — Ето баш пок. поп А. путорао један пут око Савињадне из Шапца ноћу с неколико другова, па кад су, веле, били на ћуприји преко Јереза, а тек отуд низ лед право к њима затутњи читава даулама') сваке сорте и зазврје кочије. А попа ти брже петраиљ па врат, па очита велику молитву, те на један пут свега нестаде.

Кад ово чух, прођоше ми кроз главу многе мисли, нарочито о простоти нашега народа и о позиву свештеника и учитеља. Зашто је, пак, овај попа тако причао својим сељанима, баш и ако му је искрснуо какав непознати му појав, то не знам. Али мени је овде било теже изаћи на крај. Морао сам бити обазрив и умерен, јер се попу верује Није то што и гатара М. На послетку ја им рекох како ће бити опет да се њима то причинило, а биће да је глас дошао од тога, што се вода ледила па лед пуцао. Говорио сам им о томе како се вода шири, кад се леди, позивао сам се на њихово сопствено искуство, јер је сваки од њих могао на мразевима чути и видети како у шуми пуца дрво и камен.

Разговор се на послетку сврши како тако. Моји елушаоци били су мало поколебани, али не п убеђени.

Десетину дана после овога добро ми дође у прилог истини јадна прича чиче П. из села Ш. Он ми исприча ово:

Пре 15 годипа бесмо ја и још двојица на косидби код пога Ц. — Бог да га прости, красан попо беше. Мало је данас 'наки свештеника. — Косили смо до мркла мрака и било. је за два сата ноћи кад седосмо пред његову кућу да вечерамо Беше лепо хладовини, а ми које вечерајући, које егленишући, развукосмо још читава два сата у ноћ. Мени се нешто оте поглед на ниже, испод куће у попов бареш "|. Учини ми се да близу једне врбе. неки пламен сијну, па се угаси. Гледам ја опет, мислим учинило ми се. док тек опет баш лепо виђех изби пламичак. пође донекле у вис, па се угаси. Онда ти ја кажем то попу и опој двојици И они почеше гледати тамо. Не постоја мало, па опет изби пламен као и пре.

5) Свирка с песмом.

3) Тако зову мочарно, баровито земљиште.