Učitelj

РАД ДЕВЕТЕ УЧИТЕЉСКЕ СКУПШТИНЕ 163

изриче Глав. Одбор и предлаже да се тај уметак напише, како после неби било спора измеђ скупштине и Глав. Одбора.

Ј. Анђелковић. Примећује да је | тачка незгодно и нејасно стилизована. Моли да Гл. Одбор ову тачку објасни, јер скупштина и не зна какав је то Фонд пок. Ј. Гаврчловића.

Аћимовић. По овоме члану изгледа да постоји већ неки Фонд, а мио њему нисмо још ништа решавали. Мисли да би прво требало решити о установи овога Фонда. |

Председник Јовић. Ми, примивши овај 3. члан, већ смо у напред решили да примамо и онај члан који говори о установи Фонда пок. Јов. Гавриловића. Ја држим, да нико не мисли на какав други Фонд, до на онај кога смо ми сами установили приређивањем срећака, Из члана, који говори о установи овога Фонда, видићете да је решено да се капитал од 10.000 дин. унесе као Фонд пок. Јов. Гавриловића, из кога ће се награђивати и издавати дела. за омладину и учитеље. Пита скушштину, прима ли да се установи овај Фонд и предлаже да се овај члан прими.

Ст. Јаношевић, у чл. 3. а у 6 тачци има неких излишних речи, тако излишна је реч „научно“. Предлаже да се та реч изостави јер сама реч „педагошки“ значи и „научно“, пошто не може нешто бити „педагошки“ а да није „научно“.

Потпредседник. Ја мислим да се овај члан са изменом г. Стеве може примити (вичу можеј. Г

М. Аранђеловић : Предлаже да се код 7 тач. стави да награду ва дела, изриче Глав. Одбор. (Чује се доста је говорено, да се реши).

В. Љешевић. Говори о циљу Учит. Удружења, предлаже да се овај члан врати поново одбору да га боље преради и дотера. Тражи да 1. тач. овога члана дође онде где је 5 тачка, да се 7 тач. доведе у везу са !. тачком, а све тачке да стоје у вези једна с другом. Предлаже да се књиге из тога Фонда у Краљевини Србији продају а ван ње поклањају, те би на тај начин Удружење потпуније одговорило своме циљу. -

Кр. Божовић. Мени се чини, господо, да је наша дебата узела незгодан правац. Требало би да се претреса тачка по тачка. Па, кад се сврши све о једној тачци прећи на другу, трећу и редом на остале тачке.

Потпредседник, Крста примећује да би ми требали да претресамо тачку по тачку. Ја држим, кад се говори о целом члану говори се и о појединим тачкама, и то није ништа погрешно. У -

М. Димитријевић. Ја сам био за то да се цео члан прочита како би могли имати кратак преглед свега. ;

Анђелковић. Тражи да известилац још један пут прочита. цео члан и да се исти боље стилизује. |

ЈЕ. Јовановић, пита постоји ли фонд Јов. Гавриловића; —