Učitelj

РАД ДЕВЕТЕ УЧИТЕЉСКЕ СКУШШТИНЕ 165

срп. учитељи ван краљевине можемо бити чланови Удружења, а ми сви то и тежимо и желимо. (Вичу тако је).

Ј. Поповић. предлаже да чл. 5 гласи: Редовни члан Учит. Удружења биће сваки срп. учитељ који улаже по 1 дин. месечно. За то имају и друштаени лист И Тражи да се овај његов предлог стави на гласање. |

Потпредседник. Хоће ли скупштина да се још о овоме говори2 Молим вас, ми имамо још доста и других послова да посвршавамо. Зато стављам на гласање. Прима ли скупшт. чл. 52 (не прима, траже да, се још једном прочитај. - :

Известилац. Чита чл. 5 са допуном Ст. Јаношевића и са изменом да, се улог полаже најдаље за 2 месеца,

Потаред. Прима ли скупштина, овако поправљен 5 чл.» (не прима).

Потпред. Прима ли скупштина овај члан по редакцији Ј. Поповића 2 (не примај.

Ј. Поповић. Објашњава своју редакцију: Ја сам предложио да редо-. ван члан плаћа по 1 дин. месечео, а да за то има бесплатно „Учитељ“, од тога се изузимају муж и жена, или брат и сестра кад су у једном месту учитељи.

М. Велицки. Ако бисмо усвојили редакцију Ј. Поповића онда би нам требало ни мање ни више до 5 чиновника који би радили само тај једини цосао прикупљање улога, а мислим да нема смисла тако радити. И кад се плаћа само 5 дин. у један пут и 2 пута, па је посла и сувише, како ли ће бити, кад би се то сваког месеца радило 2!

Потаредседник. Окупштина је већ чула редакцију Ј. Поповића; Ко је за њу нека дигне руку, (Мањина. диже) Објављујем да је редакција, + Поповића одбачена. Ко има другу редакцијуг —

Известилац, тражи да у 5 чл остане оно: редован је члан онај који прима дружински лист а да се под ђ дода: ако су муж и жена, брат и сестра учитељи онда примају једно од њих дружински лист.

АД Милутиновић предлаже ову редакцију: редован је члан Удружења, онај ср. учитељ који плаћа 5 дин. улога, а морално је обавезан примати аружински лист (Чује се тако је и до сада било). Није, по предлогу члан мора примати, а ја велим: уморалљно је обавезан, а то разлика.

Потпредседник. Чули сте, редакцију Милутиновића. Ко је за његову. редакцију нека дигне руку. (Мањина дигла рукеј. Објављујем да је и ова редакција одбачена. — Ја сам мишљења, да се овај члан врати одбору.

Известилац. Ја мислим да ћете сви пристати на ову редакцију: Редован је члан Удружења сваки српски учитељ који плаћа 5 дин. годишње, Он је обавезан да прима дружински лист. |

Потпредседник. Чули стенову редакцију. Ко је за њу нека дигне руку. (Већина диглај.