Učitelj

РАД ДЕВЕТЕ УЧИТЕЉСКЕ СКУПШТИНЕ 167

Чл, 13 Мих. Цветковић примећује како би чл. 13 могао сасвим отпасти.

Председник. Стављам предлог Цветковићев на гласање. Скупштина га одбацује, а усваја чл. 13.

Чл. 14. усвојен.

Чл. 15. усвојен.

Чл. 16. усвојен.

Чл. 17. усвојен.

Ча. 18. Јов. П. Јовановић, тражи да се ове 4 речи: „из области разних наука“ замене речима: „из науке о васпитању“. Скупштина усваја. члан 18.

Чл. 19 усваја се. с

Чала. 20. Мих. Станојевић предлаже да сеовоме члану дода још и ово: „управа месних зборова одређује помоћ својим члановима из оне половине која је њој остала на употребу у случају нужде.

Председник. ставља на гласање предлог Станојевића и скупштина га усваја. - –

Чл. 91. —Јов. П. Јовановић је за то да се сав приход од зборова шаље у касу Глав. Одбора, а да се у збореску касу остави само од улога. редовних чланова.

Л. Кнежевић, предлаже да се зборској каси остави на расположење

5

+|, од улога редовних чланова, јер збор, поред канцелар. трошкова треба. да набавља књиге за своју книжницу.

Свет. Вучевић, вели куко је неумесно оставити збору већу количину новца. То нам је јасно показана и досадања радња зборова. Много је боље да се сав новац групише у једну касу. -

Боджсовић. Противан је да у зборским касама остаје само '|ро. По ча. 18 тач. ђ сваки збор мора имати и своју книжницу. Па од куда ће збор моћи набављати књиге кад му се остави само '10% Највећи збор, за годину дана не добије више од 250 дин, и њему би остало само 25 дин. а то је таман за административне трошкове. Мишљења је да се зборским_ касама остави '|, од улога а остало да се шаље Гл. Одбору.

Бушетић је за то да се сав новац шаље Гл. Одбору, јер у касама месних зборова нема довољно сигурности за дружински новац

Јов Поповић је за то да половина остаје у зборској каси.

Аранђеловић је за то да се у зборску касу остави не само половина, од улога, но и половина прихода од забава. Помислите господо, да један збор може имати само 5 члалова., То је улога 25 дин. зборској каси остаје само 9:50 дин. а то није довољно ни за хартију и мастило.

М. Велицки. Разлог, који је руководио Гл. Одбор да овако стилизује овај члан врло је јак. Да вам испричам само ово: Милошевић из Крушевца обраћа се Глав. Одбору и тражи 600 дин. зајма. Гл. Одбор га одбија. Он за тим на предлог збора тражи 9200 дин. помоћи. — Глав. Одбор,