Učitelj

ВБЕЉЕЦРЕЊИ

==

Стара српска књига. Професор г. М. Милаш нашао је у књижници доминиканаца у Дубровнику старо српско евангелије, које је руком писано и то српским језиком, а писменима што их књижевници зову 60санским, а наш народ по Далмацији глагољицом. Колико је истраживач могао до сад разабрати, књига је та писана свршетком 15. и почетком 16. столећа и то у јужном приморју.

Чеси, српски родољуби. Кад су Чеси, 1891 год., видели да нема Црногораца на њиховој изложби, помисливши да немају новчаних средстава, брзо скупе 4000 Фор. (9000 дин.) и пошљу у Црну Гору. Црногорци не хтедну примити ту помоћ, него дођу њих 10 о свом трошку, а Чеси од тих 4000 Фор. оснују сталан Фонд, из ког ће се сваке године школовати по један Црногорац.

Руски језик у Црној Гори. До сада се руски језик у Црној Гори учио само у Институту Царице Марије и у богословији, а од ове школске године учиће се у свима црногорским школама, изузев основних.

Са изложбе у Чикагу. Вид Вулетић Вукасовић, српски књижевники учитељ, израдио је студију: „Гробови, старији и новији погребни обичаји код Словена“, те је исту примио одбор светске изложбе у Чикагу за народне обичаје, и наредио да се преведе на енглески језик. Хрвати су, по својој халапљивости, уврстили били и овог Србина у Хрвате, па кад је он као ватрени Србин изјаснио се пред одбором у Чикагу за будућност Српства на Балкан. Полуостр., они су осули на њ' дрвље и камење. Г. Вулетић свуда се представљао као Србин. У Чикагу је држао Србима, који су тамо дошли, предавање о изложби. Путујући у Јевропу преко Америке, српски лист, који излази у Њу-Јорку. вели да је п тамо држао предавање Србима који живе у Њу-Јорку. Шта чини вредноћа и одушевљење !

Харковеки универзитет у Русији основао је пре много година Н. В. Каразин. Истраживањем је доказано да је он пореклом Србин. О Каразину има леп и опширан чланак у „Проев. Глас.“ св. за Јун, кога, "треба сваки учитељ да прочита.

Пет хиљада Арапа у Сирији прешло је из протестанске вере у православну заузимањем антиохијеког патријарха, који им је о свом трошку начинио школе и цркве и поставио свештенике и учитеље.