Učitelj

176 БЕЉЕШКЕ

је била пуна бунтовника, Улице су били разкалдрмисали, барикаде подигли, а звона су на црквама непрестано звонила на узбуну. Наполеон освоји висове око Мадрида, и после два дана предају се Шпањолци. Наполеон је дао општу амнестију. Но, Наполеона п Французе тако. "су мрзили Шпањолци, да су саставили један мали катихизис који је сваки Шпањолац требао да научи. Ево тог катихизиса :

Дете, кажи ми, коси ти — Шпањолац, по милости божјој. Ко је непријатељ нашој срећи 2 — Француски цар

Колико има он прпрода% — Две: човечију и ђаволску,

Колико има царева Француска% — Један прави са три лица Како се зовуг — Наполеон, Мират п Годој. —

Који је од те тропце најгорији 2 — Сви су троица равни.

Од ког произлази Наполеон 2 — од Креха.

А Мират2 — Од Напелеона. А Годајг — Од обојице. | Какав је дух код првог2 — Гордост и деспотизам, А код другог > — Свирепост и шљачка. Код трећег 2 — Лакомост, неверност п незнање. | Које су вере Французи 2 — Некад су били Хришћани, а сад су постали јеретици. Је ли грех убити Француза 2 — Није грехота, оче, но који убије ма једног од ових паса, јеретичких, добија рај. Какву казну заслужује Шпањолац, који не врши своју дужност > Смрт п срамоту издајничку. Који ће нас ослободити од наших непријатеља ! — Поуздање у нас, у друге и оружје. 0 Е С ранцуског превео Васа Голубовић учитељ.

.

ОБЈАШЊЕЊЕ

==

У првој св. „Учитеља“ од ове тод, на свршетку чланка: Говор Мих Јовића“, погрешно је унета у текст чланка она друга песмица. Та песмица и оне две реченице пред њом треба да дођу под примедбом. Јовићев говор свршава се с првом песмом.

Уредн.