Učitelj

ОСНОВНЕ ШКОЛЕ У ШВЕДСКОЈ 5102:

Дем сиретне деце и шиљање сиротних ученика у села, ради поправке здравља.

Старањем добрих људи недигнуто је у Штокхолму неколико домова —- или боље радионица. У које долазе деца у 0 часова у вече и из. рађују различне етвари. Новац, који се добије од израђених ствари даје се ученицима. У вече, кад пелазе кући добијају вечеру.

Слабију децу обично шаљу о распусту на обале мора и тамо се занимају ручним радом а највише баштованством. Штокхолм има око 4А таква дома, и у њима је 1890 год, било 243 ученика 200 ученица. На падржавање тих домова троши 160.000 круна, поред оног прихода од башта.

ес чешког Ђ. Јовановић

ЗАБАВА МО ЦОУКА

ИЗ РОТИНнОИивВОоОљА

==

„Дечји одговори. Како и колико је развијен дечји ум, најбоље се може познати из њихових одговора, које дају учитељима, кад их ови питају. Ти су одговори уједно и ребултат учитељевог питања и показују, ако су правилни, да је и питање било ваљано, и обрнуто. Врло важна околност за питања јесте та, што деца у истима разумеју само прави конкретни смисао њихов, а никад апстракцију, која се често код невештијег учитеља може провући, те изазвати од деце одговор или онакав, какав се не значи или чак смешан. Често ву дечји одговори и ресултат брзине, неразмишљања и кривог схватања и наивности, као и оскудице појмова и незнања језика.

Ми ћемо мало ниже исписати неколико дечјих одговора, које смо у лпеоли прибележили

На пр. На питање: из чега видите, да је Милева поштена 2 (после читања приче „Буди поштен“ у Читанчици), један ученик рече: из тога, пито пилие : поштен.

На питање: шта значи: паде око врата 2 (при читању), један одтовори: то је кад падну врата.

Питање : шта је свекрва 2 — 'Одговор: то је кад је крвава.

Задатак: од 52 ораха, 9 њих су трули, колико је здравих 2 На питање : шта ћеш ес 9 оргха2 Одговор: ла че бацим (ер су труди место да их одузме од 22).

Питање: шта су то близанциа — Одговор: кад су блигу један „другоме.

215