Učitelj

:8 24 КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

"дете, било као одрасли, у додир долази са васпитањем, то већ мисли, сва има права о њему са сигурношћу и пресуђивати. Тако суде сви, али већина само са сигурношћу незнања. Педагогика је теориски наук), "практички вештина, и требало би да пресуђује само онај, који ју је теофриски изучавао иетрактички је изводио.“

Немачки учитељи бране „заједничке народне школе“ и „бимултане школе“. Против ових устају нарочито Хербертове и Цилерове присталице. Заједничке школе неће да знају за сталешке, а симултане за верске разлике. Пошто у нас нема ни сталешке ни верске борбе, то ћемо из ове борбе у немачкој просвети навести само то, да се у њих подижу "гласови па шта више и са стране богослова, да је предмет у основној школи и из науке хришћанске само оно, што је опће што је заједничко "хришћанско, библијско историје.

Што ев тиче питања од образовању учитеља признаје се, да је данашње претходно образовање недовољно. Да би се том злу доскочило, предлагана је шесторазредна реална школа без латинског језика као претходна школа, ну како се ова школа свршује у 16 години. то су (многи просветни раденици мишљења, да она не може дати ону зрелост која је потребна за изучавање пеихологије и пепагогике. С тога је пред"чагана и виша рсалка, коју ученици у 18 години завршују само са мање "Филологиског и математичког материјала за учитеље. Така школа сматра 06 данас као идеал претходне школе за учитеље; на место Филологиског и научног математичког градива уступило би се више места, матерњем језику, практичкој математици и музици. Данашњи учитељски приправници иду обично по свршеној нижој средњој школи у препарандију (услов за примаље у препарандију је управо да ученик нема. 14 год. и да положи пријамни испит, а могао се и приватно припремати) где добијају претходно опћ образовање, а за тим у семинар, у коме се приправници | „уче као и у препарандији три године, где уче искључиво стручне предмете. Ну да би семинар постао права стручна школа требало би постављати у ту школу стручне учитеље т. ј. такове који су изучили теорију, а но са наставом у основној школи тачно познати. Дпректор пак. као учитељ подагогике мора бити мајстор у научној и практичној педагогпци „за основну школу.

Потребу повећања награде учитељске увиделе су многе државе у тој години и повисиле плату својим учитељима. Нарочито је знатно повећана награда у Бадеду, и баденски учитељи су сада најбоље награђени у Немачкој. |

У питању о надзору једнодушно се тражи, да надзор не буде само по имену стручан, но и у истини. Чиновници цросветних власти школски морају бити скроз и скроз познати са основном школом и теоријом васпитања и само тако ће моћи дати школи живота, на меето данашње учмалости.