Učitelj

494 РАД ГЛАВНОГ ОДБОРА

Прочитано пишемо П. Атанасковића, председника збора третеничких учитеља, којима тражи утемељачку диплому ва чланове: г. Лазара Павловића, учитеља из В. Дренове: и г-ђицу Христину Поповићеву, учитељицу из Трстеника. Јавља, да су примили 10 ком. „Воља п Осећањ.“, Тража чланске карте. — Решено: да им ве пепошљу утемељачке дипломе и чланске карте:

ТГ. Ст. Станишић, Ва. Којић чланови Главног Одбора подносе писмо за руски, „Комитет Грамотности“ у коме, по жељи истог комитета, Главни Одбор“ извештава. комштет о уређењу и о стању „Учитељеког Удружења,“ — Решено: да се ово писмо и друшвена издања испошљу поменутом комитету.

С овим је састанак закључен. Деловођ, Потпредседник Гл. Одбора, К. И. Дплмитријевић. Ст. Ј. Николић.

НП. Састанак, ДРЖАН 18. НОВЕМБРА 1898. год.

Били су: Ст. Ј. Николић, Н. Војковић, К. Ј. Глишић, Ђ. 0: Којић, К. И. Димитријевић п Ст. С. Станишић.

Прочитана писма ових зборских управа: темнићекот, јадранског; београдског, колубареког, прокупачког, вајечарског, кључког, поречког, младеновачког, соко-бањеког, третеничког, крушевачког, шабачког, нишког, крагујевачког, брво-паланачког, алексиначког, пожаревачког, левачког, врањ-бањског, јагодинског, ужичког, жупског, чачанског, посавског, врањског, којим гласају и по други пут за четири члана Главног Одбора,. — решено : да су већином гласова изабрати за чланове Гл. Одбора гл. М. Станојевића,. Л. Обрадовића, Н. Чолаковића и Ђ. Јовановића, учитељи из Београда, о чем да се писмима известе.

Потпредседник јавља Гл. Одбору да г. Миниетар просвете још не може да да дефинитиван одговор о томе; шта ће бити ва новим законским пројектом о:основ. школама, који је Гл. Одбор израдио и предао му. — Решено је: да се причека још неколико дана, па по добивеном одговору решиће се шта треба даље радити.

Благајник реферише да нема више штампаних чљанеких карата, па пошто многи траже исте, пита хоће ли их штампати по ново или не»

Главни Одбор се саветовао о овом питању и налазећи, да карте овакве какве су не одговарају потреби, рад које су установљене, а на њих се доста троши, — решено је: да се не прештампавају, већ да се место њих дају привремене рукописне признанице: докле Гл. Одбор не нађе начин на који ће се штампати чланске карте и чланске књиге. С овим је састанак закључен.

Деловођ, „ Потпредседник Гл. Одбора,

К. И. Димитријевић. Ст. Ј. Николић.

12. Састанак, ДРЖАН 90. НОВЕМБРА 1898. год. Били су: Ст. Ј. Николић, М. Војковић, К. Ј. Глишић, Л. Ј. Обрадовић, Никола Чолаковић, К. И. Димитријевић, Ђ. С. Којић, Мих. Станојевић, Ђ. Јовановић и Ст. 0. Станишић. -

Прочитан записник ХГ. састанка Гл. Одбора, п — примљен. Прочитано писмо г. Јована Т: Тодоровића, учитеља из Куршумлије; којим моли Гл. Одбор да дуг у 40 дин. по признаници врати у року од два месеца, — Решено : да

се писмом извести г. Тодоровић, учитељ из Куршумлије, да најдаље до:1. јануара 1894. г. ноложи благајни Гл. Одбора 40 дин. ако до тога дана. не би положио. поменуту суму, да се наплата судским путем потражи.

РГ. Л. Обрадовић, Ник. Чолаковић, Ђ. Јовановић и Мих. Станојевић, учитељи из. Београда, који су изабрати за чланове Гл. Одбора, и о томе писмом извештени, изјавили су, да имајући на уму важност и потребу удружења, а желећи да му, по могућ-