Učitelj

618 из школског живота

Елем пред нашшм ћатом читасмо како читасмо, бубасмо на памет некакву свјашчешну псторију п Прва знања, одговарасмо на питања врло "брзо: „Ђаво је преваршо Еву да овуси од забрањеног плода, а она је "за тим и мужа свога на то навела“, пли: Воспптаније облагорођава душу и срце човека, развија његов разум и улива му љубав к мудрости п до"бродјетељи. Алп шта је то што говоримо — нисмо знали, јер нити нам је ко објашњавао нити од нас тражпо да објаснимо Славан је био ђак, који је брзо п и без одмора, знао на питање избрбљати одговор.

Радили смо Џ рачуне на табли, Како смо морали знати све четири таблице рачунања напамет, то смо се за решење задатка помагали брзим прелажењем таблице редом у себи, док не Дођемо на оно што нам треба исказати. На пример, да би погодили колико је 5ж9, ми би у себи почели од 9Х5 редом, па кад дођемо на 5%Х9, а ми кажемо колико је.

_ Поред тога знали смо па памет да пскажемо како се праве пробе „рачунања. јер смо та правила учили као оче наш, те већ кад је који за "то упитан оно ништа ти боље.

При прегледању прописа ћата је пштао поједине: Јеси ли ти ово писао: Да ниси дао твом другару неколико ораха, јабука или јаја, те „да ти он напише 2 Знам ја, знам, да има вас, који тако радите, јер п ја сам бпо ђак. После ја пмам једну тицу, која мени чак у Крушевцу казује, шта ви радите, а и сваки учитељ пма по једно врапче, које му ка-вује шта раде ђаци, зато добро се чува те.

На ово ће кмет додати: море ја ћу њих у шиљу, само ако не раде како ваља,“)

да ове тице, наш шапат, брзо је пронео од једног до другог нашу пресуду : лаже то ћата.

На испшту било јеод присутних, наравно оних, који су пред ћатом "слободнији, као кметови пли који човек, ком се мало вшние атара води, врло смешних, а и тугаљивих сцена.

Тако, кад неки ђак добро одговара, рећи ће му по који : тако бре! "тако! ако оћеш да једеш рибе. (У оно време у моме селу причало се, да попови највише воле рибу. па п овај што Добро учи биће поп). Други "ће тек изненада викнути неком: А чији си ти бре па пошто му се каже „Ддодаће: Алал ти вера! какву лепу мајку пмаш п срамота бл било да 'не знан.

Кад би прочитано: „Ко тебе каменом ти њега лебом“, рече један: Јес да му..... матер Богме ћу ја њега још већим каменом. И тако за време испита падало је још реченица, које не би требало ни у механи „пзаговарити, па то баш ником. ништа,

После испита ћата, учптељ, кметови, п по неки којп се свуда утура, "седоше да ручају у судници, п ђаци који су их видели како седе, кази-

!) Шаља се звала апсапа ту код суднице, једна кровињара, палип па пласт сена, „у којој, — говораху онда, — има змија и туштерова.