Učitelj

634. НЕОБИЧНЕ МАТЕРЕ

својој лепоти и оштроумљу. Није чудо, што је веспитала сина — поету....

Јелисавета Кодвејс, кћи сеоског крчмара била је живахна девојка с јаком уобразиљом. У својој 26. години уда се за берберина Јована Гашпара Шилера и роди бесмртног немачког поету Фридриха Шилера, који једино својој доброј матери има да захвали за своје васпитање.

Мати великог песника — Гетеа, била је женска музикална, са вишим образовањем. Знала је веома добро француски језик и син ју је јако волео.

Као што су велики људи разнолики по значају своме у историји, тако су им и матере различите. Летиција Ремолино мати Наполеона [. била је куражна жена, која је мирно преживела "најтежа искушења. Она је сама научила сина читати и писати и свагда га је пажљиво пратила. Енергична по карактеру, умела је да се узвиси над обичном слабошћу матера и навикла је сина на извесни поредак, тражећи свуда покорност и послушност. Сваки случај непослушности строго је казнила. На тај начин је однеговала херојски карактер будућег заповедника и императора. Спомињући своју матер, Наполеон се овако изражавао о њој: „Моја мати, говорио је често, могла би државом управљати,“

Шатобријан, аутор дела „Геније Хришћанства“ говорио је често: „За сву славу и срећу у животу мом, обавезан сам мојој матери, која ме је задахнула вером.“ Мати његова била је стваралачког ума и необичне памети, што је све од ње наследио овај знаменити писац.

Алиса де Руа, мати чувенога Ламартина, била је солидно образована, пуна доброте и скромности, преданости и самопрегоревања, и веома ретке узвишености. Будући веома побожна, то је дуге часове проводила у молитви и религијском размишљању.

Тако исто биле су знамените жене и матере: Линеа, Тирења, Фридриха Великог, Вашингтона, Песталоција и Кивија.“ -

Јозеф де Местр вели, да је његова мати била анђео, коме је Бог тело даровао. Она је волела језуите и ту љубав према њима, наследио је од ње и њен син на штету човечанства...

Мати Хенриха Хајнеа одликовала се многим племенитим мислима, које су карактеристика великих жена. Она је хтела да у свом сину види великог човека.

_ Ма овог што смо довде видели, могу се извести ови резултати: од матере у многоме зависи, какав ће син бити и, да би друштво, народ, имао својих добрих синова неопходно је потребно,