Učitelj

СВЕСКА 16. — БЕОГРАД 1895. МАЈ — година Х1у. |

_УЧИТЕЉ

ПЕДАГОШКОКЊИЖЕВНИ ЛИСТ

ООЕЋАЉЕ И ПРЕДСТАВА

Психологијска РАСПРАВА Вилхелма Вунта

СЛЕМ АНУ ОК НИ

Осећата (чуства) су душевна стања или догађаји, које схватамо непосредно као угодно или неугодно, или као задовољство или бол. Осећаји су пак така гушевна стања, која изазива чулна драж непосредно, као звук, светлост, боја, кус и мирис, осећај притиска и температуре, и код којих намерно апстрахујемо осећања (т. ј. жако ти осећаји на нас утичу, да ли угодно. или неугодно, да ли изазивају у нама задовољство или бол), што се јављају отприлике у исто доба.

Као што на тај начин разликујемо осећања од осећаја, тако ступају онаиу извесну опреку према лредставама. Код ових нам већ непосредни смисао речи казује, да нешто пред себе стављамо, да под њима разумемо догађаје свести, које преносимо на спољашњи свет. Представе су дакле слике, које примамо од спољашњих предмета или их на спољашње предмете односимо. Према томе представа и осећање деле донекле садржину наше свести: представа задржава за се објективне делове свести, а осећање субјективне.

Ну на овакој се подели научна анализа не може зауставити, нити се њоме задовољити. Она мора поћи даље и запитати се: који је прави однос између оба ова

УЧИТЕЉ 50