Učitelj

836 . О МАРНЕТИЗМУ

— А да није северни пол обојен, дали би онда знао, које је јужни а које северни ПОЛ

О концу обесити необојену магнетну иглу или сву обојену једном бојом.

— Које је сад северни пола које јужни:

— А одкуда знаш 2

— Знам отуда што се овај пол окренуо северу а овај југу.

— Добро. Ти знаш да је тамо севери онај крај магнетне игле који се окренуо северу. мора да је северни пол, а овај, који се окренуо југу, мора да је јужни. Али, кад би ти дошао ноћу у неку варош, коју ти не познајеш, да ли би знао које је северни пол а које Јужни >

— Не бих.

— А зашто:

__ За то што не знам на којој је страни север а на којој југ.

—_ А кад би тамо била намештена ова магнетна игла, којој је северни пол обојен плаво, да ли би онда. знао, где је север а где југ:

— Дакле, за шта може да нам послужи магнетна игла 2

_—- Магнешна игла може да нам послужт, да довнамо, на којој је страни север а на којој југ.

— Ево, видите, обично се магнетне игле чувају у кутијама, где се магнетна игла може слободно окретаги око једне осовине Овај плави крај маг. игле, као што сами знате, показује севера овај други крај показује југ. Ова се справа зове компас или бусола. Компас понајвише је потребан морнарима, оним људима, који са лађама путују по морима и они, кад не би имали ову справу, не би знали на коју страну иде њихова лађа и тако би залутали, отишли би у неку другу земљу у коју нису ни мислили доћи. Компас је потребан и земљомерима (инжињерима) а и рударима, да би дознали, на коју се страну света пружа она руда, коју они копају.

Сад, децо, знате због чега се понајвише магнетна игла употребљава и као што сами видите од ње имамо велике користи.

В. Суводо (ср нишавски окр. пиротеки)

Војислав Стевановић учитељ.

Напомена : Наставник може поменути, да магнет када се усија, изгуби магнет. силу, а ако магнет пребијемо на мале комадиће, сваки је комадић магнет. Држим, да је ово излишно за ђаке осн. школе а и наставник неће моћи ово деци очигледно показати.