Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 849

У окр. црноречким: за Зајечар и ср. бољевачки, г. Косту Николића, проф. зајеч. гимназије; за ср. зајечарски, г. Радовата Камдића, проф. пожарев. гимназије.

Редак школски добротвор. — Наш дописник из Гилана јавља нам, да је честити Муста беј Хаџи Малићбеговић, Џинић, из Гилана, поклонио, у селу Пасјану, место, које вреди до 50 тур. лира, за подизање српске православне школе за то село и околину. Он је уједно јавио и царским властима да хоће да подигне школу својим чипчијама, (баштеницима). Овај велики добротвор врло је имућан човек и брат је честитога гиланскога БиледијеРеиза Ибрахим бега. Нека је велика хвала великоме добротвору школе и школске младежи ! Нека га Свемогући Бог награди сваким добром за ово велико доброчинство, које чини својим баштеницима ! На многаја лета честитоме бегу !

6

ипо пе

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

а ИЕ

РАД ГЛАВНОГ ОДБОРА Х!Х Састанак . Држан 23. марта 1895 год.

На овом састанку били су: Мих. Јовић, Ил. Миљковић, ђ: Ивковић, М. Велицки, Ил. Радосављевић, Н. М. Чолаковић, Ст. Николић, Ср. Стевановић и Стев. У. Ђорђевић. ,

1

Главни Одбор договарао се, кад да се држи ХП. учит. скушитине, јер се по члану 38 правила учит. удружења, на два месеца пре састанка скупштине мора објавити кад ће ве. држати скупштина и изнети програм рада скупштинског.

Пошто ће се ХИ. учит. скупштина држати у Пожаревцу, где ће се 2. августа ове год. отворити и занатска. изложба, то је Гл. Одбор мишљења, да се учит. скупштина држи у исто време кад буде и занат. изложба, како би и учитељи, који буду дошли на учит. скушштину могли посетити и видети занат. изложбу. Ну, да ли учит. скупштина да буде пред занат. изложбу, или за време трајања ове изложбе решиће се онда, кад се о овоме добије мишљење управе учит. збора у Пожаревцу, као и мишљења там. два члана Гл. Одбора, који ће према там. приликама моћи да оцене кад је боље да се држи учит. скупштина.