Učitelj

482 ДВАДЕСЕТПЕТОГОДИШЊИЦА

и ево је данас, поштовани слушаоци, где излази пред вас, ако не с потпуном зрелошћу и старачком озбиљноношћу, онда барем као зрео младић. Јер је, без свака поговора, за пуну четврт века свога стекла много искуство. Прво уређење њено пренесено је са стране. Интернатскоме уређењу свих средњих, а нарочито стручних завода теже данас с пуно разлога сви образовани народи. У интернату се не само постигне само бољи успех, него се и на васпитну страну ученичку утиче много више и младићи се сачувају од многих порока и странпутица. За то је оно и у нас било на свом месту.

„Али је оно личило на тропску биљку, пренесену у хладну или умерену зону. Кад се тропска биљка пренесе у другу који зону, или се друга из ових зона пренесе у тропску, она само дотле живи докле јој трају животни сокови које је собом донела. Даље, или · ће се променити и дотерати према месту у којему је, или ће угинути. Оно прво бива, ако унутарње животне силе одоле спољнима, а ово друго, ако спољне прилике или неприлике надјачају унутарње погодбе животне.

И прво уређење наше школе сударило се с месним приликама и неприликама, али је она победила Она их није савладала; али она се дотерала према њима и –"одржала се. Она се аклиматизирала. Али, да ли је ово ишло њој у добитак или на штету, то је друго питање. Кад се пажљиво размотри и тачно упореди живот и рад ученички у интернату са животом и радом њиним у екстернату, онда ће, ван сваке сумње, пресуда пасти у корист интерњатша.

Па ипак, он у нас није могао да се одржи. Ко је крив овоме» Ми рекосмо у опште: нова клима, нова средина, ново земљиште, нове спољне прилике у које је пресађена ова установа и уређење њено. А данас се