Učitelj

486 1 _ ДВАДЕСЕТПЕТОГОДИШЊИЦА

С тога ми можемо овде завршити овај кратак преглед историје њене,!) па ову ствар оставити скорој будућности, да је она реши.

Господо,

Народна је просвета веома важна ствар. Без ње данас народи живе у мраку и пропадају. Са њом они живе и напредују. Дајмо народу што више светлости и правилиога васпитања па смо му обезбедили будућност!

Просвета се шири школом. И данас сви образовани народи теже томе, да сву масу народну проведу кроз школу, као кроз читалиште. То се зове обавезна настава.

А какве ће школе бити, то зависи од учитеља. „Учитељ је душа школи.“ Он може битим добри анђео хранитељ, чувар и ширилац свега што је добро, а може бити и узрок застоју и извор многим зазорним осећањима, мислима и делима. Зато није никако мала и мало важна, ствар имати или немати добрих учитеља. Оно што чини добра војска у рату, то чине добри учитељи у миру. Брига о учитељима, то је као и брига о војсци.

И који народ има добре ове две војске, он је обезбедио себи опстанак.

А ова школа, извор ових мирних ратника, творнида њина, умеће и од сада да појми своју и сувише важну улогу у животу народа нашега, и стараће се, да је часно изврши!

Нека Народ Српски који је историском срећом у култури и образованости за неколико векова бачен натраг, што брже пође правим путем истинске просвете, е да би у скоро сав ослобођен и уједињен, на југоистоку јевропском заузео оно место, које му по правди

1) Кога би више интересовали историја ове школе, он то може наћи у књизи „Учитољека Школа у Београду за првих 25 година својега живота“, која је нарочито спремна ва ову прилику.