Učitelj

758 ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД

Зграда се загрева паром. Предвиђено је и спремљено све за случај пожара.

Учионице се одликују својом величином. Дуге су по !0 а широке по 9 метара. У толикој учионици са само 54 места!

Намешлаај. Већ се радо признаје свуда, да америчке школе имају и најлепши и најпрактичнији школски намештај. Европским ће школама требати доста времена да стигну с намештајем новије америчке школе. Клупе са засебним седиштем, које се подешавају према величини ученичкој. данас се находе свуда у Америци — у центру америчког истока, као год у Њујорку и Сан Франциску! Обојене су зелено, јер та боја најмање замара очи. У европским школама, клупе су црне. Вепјатп Вшззоп, по чијем се чланку и изводе ови редови, вели, као даби смо се црнилом хтели подсетити на средњи век, против чијих се предрасуда толико дуго борило, толико снаге истрошило, толико крви пролило!

Табле су камене, простране. У самој ствари тојсу три табле на једном троношцу. На тој табли могу радити многи ученици разне партије па и разне лекције. Поред тога што се на један мах више ученика користе таблом, добит је још и у томе, што се ученици сами узајамно поучавају и поправљају. На горњем делу ових табала, нацртају наставнице кредом у боји леп букет, тицу, чамац и т д. Слика им послужи као предмет разговора, као предмет „очигледне наставе“, а у старијим разредима служи као преглед за цртање јер је нацртана само у главНим потезима. Најзад у место наше трошне и прашните креде, Американци употребљавају тврђу креду; у место сунђера четку Отуда је очигледна добит и за чистоћу и за здравље.

У вишим осн. школама нема велике табле. Њу замењује мала табла с десне стане сваког ђачког седишта. На ту своју таблу деца прибележавају оно што им 15 потребно. Американци мисле, да се и тиме гаји самосталност у раду; деца изгледају као младићи који озбиљно и самостално студују своје задатке.

У Америци је решено питање о стану учитељском. Учитељ не треба да станује у школи. Новчани разлози били су претежнији од педагошких. Француски школски радници су против овога. Разлози су им лако уочљиви.

Са незнатним изузетцима, америчке су школе мешовите мушка и женска су деца у једној учионици. Мушкарци су свагда у мањини. Американци мисле, да се ученици лакше васпитавају

са ученицама, које су од њих нежније и углађеније. МИ ако су снажнији, никад не нападају своје другарице; у највише случа-