Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 778

општине, нити друштва каква још не воде озбиљне бриге о тој корисној и многим градовима потребној установи. Већ по томе што Београд има 2—3 приватна деч. забавишта, види се да се потреба сама јавља.

_ Но, ми мислимо, ускоро ће се увидети потреба деч. забавишта и почеће се што год радити на томе. Кад у овом времену немамо у нашој литератури књиге која би о деч. забавиштима опширније говорила, и кад се у Хрватској јавља таква књига, то свакако заслужује пажње и од стране наших просветних радника. И ми на ову књигу скрећемо пажњу оних који се интаресују уређењем и радом у деч. забавиштима.

У књизи овој прво се говори о историјском разви:ку деч. забавишта, за тим шта се и како у забавишту ради и најзад како ваља уредити забавиште и распоредити погао у њему. Све ово је доста исцрпно изложено, а многим сликама и цртежима довољно расветљено.

Књига се само може препоручити, а Х. П. К. Збор овом књигом учинио је лепу услугу и српској и хрватској педаг. књижевности.

Цићсјсе, цртице за одраслу младеж. Написао Даворин Трстењак. Стр. 86 мале 80, Цена2

У овој књизи има преко 20 причица. Али какве су то приче! -- Да човек не уме рећи која је од које боља. Све су оне узете из народног причања или из живота народног. Но из тог богатог и неисцрпног извора многи и многи узимају, али је мало њих који умеју одабрати и тако лепо изнети као што је то учинио писац ове књиге. Једна једина прича износи 7 страна штампаних, а остале заузимају тек 2, 8, 4—5 страна. Човек, би по томе, могао рећи да су то ситне приче за децу; али не, није то књига само за младеж поучна. И зрели људи, како простији тако и људи с више образовања у сласт ће прочитати ове бисер приче. Пре неког времена један наш врло виђен књижевник са заносом хваљаше нам неке приче из ове књиге. То је човек који је доста прочитао, а доста и сам написао, па кад ове приче он хвали, треба ли нам већег доказа да је књига и за младеж и за одрасле, корисна и ваљана. Свака од ових прича износи примере који упућују узор поштењу и раду. А писац опет прича тако лако и лепо, да се у сласт чита Све ово препоручује их сваком без разлике.