Učitelj

994 РАД ГЛАВНОГ ОДБОРА

8, - расправе : „Шта могу сами учитељи-це урадити за наставна срества у основ. школи“. ~ 5

„ Претресање правила о Учитељском Дому у вези са изменама дружинских правила.

~

5, Предлози : Главног Одбора, појединих зборава и чланова. “

6, Решити где ће се држати ХЈУ Учитељ. Скупштина и 7, Избор Главног Одбора.

О овоме известити све зборске управе, а објавити и мреко новина, према чл. 88 друж. правила.

Ц.

В. Катунац, учит. у Медвеђи јавља да му општина Чубарска у ср. и окр. крајинском дугује 90“дин, за две године од накнаде за башту, па моли Главни Одбор да се заузме и даму се овај дуг наплати, а он од тога даје удружењу 50 динара уписујући се за утемељача.

5 Пошто је Гл. Одбор имао више оваквих достава, то 45 још раније одредио изасланике који ће ићи г. министру просвете и умолити га_за наређење да општине тачно исплаћују учитељима-ицама накнаде у новцу.

Н,.

ГР. Н. Ракић, професор учит. школе, поднови Гл. Одбору на преглед франц. књигу „Бићеш домаћин“ и један табак превода из ове књиге, молећи олбор да оцени; да ли би било згодно дати у преводу српском ову књиту нашој школској омладини. Ако се Гл. Одбор прими за издавача ове књиге у срп. преводу он би је превео и уступио Удружењу да је штамца. Ова је књига из франц. збирке књига за децу под насловом: „Бићеш“ (Ти зегаг) — Пошто је Гл. Одбор из ове збирке књига узео једну књигу под насловом: уБићеш кућаница“ коју ће превести г, М. Ђ. Глишић и коју ће Гл. Одбор штампати идуће школске године и пошто је решено да се узме и друга књига из ове збирке „Бићеш Грађанин“ ако се прва добро прими и брзо распрода, то Гл. Одбор за сада не може узети и ову књигу, већ би је могао узети ако се и друга књига лепо прими и орзо распрода. О овоме известити г. Н. Ракића и вратити му књигу.

ЈУ.

Пошто је Гл. 1 Е сазнао да неке полицијске и општинске власти осуђују и апсе учитеље и без знања г. министра просвете, то је решено, да се у„моли т. министар просвете да се овоме стане на пут, јер се овим убија углед и омаловажавање и учитеља и школа. Ако има кривица до учитеља, то треба доставити г. министру просвете, да их он казни, а не да то чине кметови, који више терају инат и освету према учитељима.

С овим је састанак закључен.

ДЕЛОВОЂА, ПРЕДСЕДНИК ГЛАВНОГ ОДБОРА Стев. У. Ђорђевић Мих. Јовић <>» власник: Учитељ. Удружење — | уведник: М. Велики

ШТАМПАРИЈА ПЕТРА К. ТАНАСКОВИЋА — БЕОГРАД