Učitelj

278 СТОГОДИШЊИЦА | ЈОВАНА ГАВРИЛОВИЋА

твора, њихова. Јер, и опет понављам, пок. Гавриловић ценио је рад српских учитеља, кад им је онако обилату потпору пружио, те су и они позвани да се радом својим одуже сени свог великог добротвора.

Нека. је слава великом добротвору српских учитеља, пок. Јовану Гавриловићу !

На посао, учитељи српски, на посао који вам налаже дужност према школи и отаџбини и према сени пок. Гавриловића !

Говор г. Путниковића саслушан је с највећом пажњом, јер многи нису били упознати овом школском установом. По свршетку овог говора г. Ивковић је објавио присутнима одлуку Главног Одбора Учитељског Удружења, основану на решењу ХШ Учитељске скупштине, по којој Глав. Одбор прима установу школског музеја у своје руке, и даје помоћ за ову годину у 500 динара из готовине Учит. Удружења.

»

За овим је Министар просвете г. Љ. Ковачевић у лепоме говору похвалио рад удружених учитеља и поздравио установу школског музеја као потребну и корисну, обећавши и помоћ од стране министарства просвете. За тим је пришао председнику Гл. Одбора п предао му 50 дин. као свој утемељачки улог. Ово је био у истини дирљиви призор на овој седници, јер се Учитељском Удружењу као просветној установи одало признање и са највишега места. Нека је и овом приликом хвала г. Министру просвете на, пажњи и родољубивоме примеру, који би могао послужити за углед и осталим пријатељима просвете народне !

За овим је председник Гл. Одбора прочитао неке од многобројних поздрава, који беху за време свечаности стигли. Поздрави гласе: >

а