Učitelj

ОСНОВНА НАСТАВА У РУМУНИЈИ 371

раван животињи — то не виде. Ни један странац није зашао у народ, те да тамо измери културни напредак румунског народа. Обично, све странце у Румунији вешто дочекују разне журналисте и други сензали, па их изводе у лепе и простране улице престонице Букурешта и тамо им престављају високе палате појединих научних друштава, утрапе им часописе и новине, које у Букурешту помоћу диспозиционог Фонда излазе на свима страним језицима и онда странци, на дуго и нашироко, доказују образованој Европи, како Румунија заслужује да стане упоредо са другим цивилизованим државама на западу.

А шта ми Орби радимо Ми поносно изводимо разне Нормане у народ. Тамо их упознајемо са богатством духа нашег народа — па ипак за то има многих спекуланата, који веле, да је Србија варварска земља.

У Румунији је основна настава обавезна за све Румуне. Родитељи су дужни послати своју децу у школу почев од 1—14 године. Све молбе и сва акта, што ве тичу основне наставе ослобођена су свију државних такса. Упис деце у школу врши се 26 Априла сваке године. Њега врши управник основне школе, кмет и пибсар општински. Ако ко случајно од горњих лица буде немарљив у вршењу ове дужности, и не буде вршио уписивање деце на време, казни се од 25—100 динара у селима, а од 100—500 динара у градовима. Новац од ових казна упућује се школској каси у Букурешт.

Ради уредног долажења деце у школу законом су утврђене извесне казне. За први 10 неоправданих изостанака плаћају дечји родитељи по 10 п.д. од изостанка: друга казна повишује се на 20 п. д. од једног одсуства ; трећа се повитује на 30 п. д. од једног одсуства; четврта на 40 п. д: и цета на, 50 п. д. од једног одсуства. — Саопштење и наплаћивање ове казне врши се на следећи начин. Управник а где овога нема, учитељ школе, на крају сваког месеца упућује по један списак неоправданих изо-

25.